Samenstelling Tweede Kamer 2012-heden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zetelverdeling Tweede Kamer 2012.png

De samenstelling Tweede Kamer 2012-heden bevat de lijst met de oorspronkelijk verkozen 150 leden van de Nederlandse Tweede Kamer der Staten-Generaal op grond van de Tweede Kamerverkiezingen 2012. De zittingsperiode ging in op 20 september 2012 en zal uiterlijk in maart 2017 eindigen. Wijzigingen staan onderaan vermeld.

Voor de huidige samenstelling van de Tweede Kamer zie Huidige samenstelling Tweede Kamer.

Gekozen bij de verkiezingen van 12 september 2012[bewerken]

De partijen staan in volgorde van grootte. Kandidaten die voldoende voorkeurstemmen haalden staan in volgorde van het aantal stemmen bovenaan, gevolgd door de overige leden van de fractie in volgorde van hun plaats op de kandidatenlijst.

VVD (41 zetels)[bewerken]


PvdA (38 zetels)[bewerken]


PVV (15 zetels)[bewerken]


SP (15 zetels)[bewerken]


CDA (13 zetels)[bewerken]


D66 (12 zetels)[bewerken]


ChristenUnie (5 zetels)[bewerken]


GroenLinks (4 zetels)[bewerken]


SGP (3 zetels)[bewerken]


Partij voor de Dieren (2 zetels)[bewerken]

50Plus (2 zetels)[bewerken]

(*): gekozen met voorkeurstemmen

(**): gekozen met uitsluitend voorkeurstemmen, niet op basis van de plaats op de lijst

Bijzonderheden[bewerken]

 • 17 september 2012: De Kiesraad maakt bekend dat bij deze verkiezing 28 kandidaten de voorkeurdrempel hebben overschreden. Van deze kandidaten heeft één kandidaat, Dirk Poot (Piratenpartij), geen zetel behaald omdat er geen zetels aan de lijst zijn toegewezen. Onder de 27 kandidaten die de voorkeurdrempel hebben overschreden en gekozen zijn, is er één die met doorbreking van de lijstvolgorde gekozen is, Pieter Omtzigt (CDA).[1]

Wijzigingen in de samenstelling[2][bewerken]

Wijzigingen in 2012[bewerken]

Wijzigingen in 2013[bewerken]

 • 14 mei: Roelof van Laar (PvdA) wordt geïnstalleerd als Kamerlid als tijdelijke vervanger tot 3 september van Lea Bouwmeester die met zwangerschapsverlof is.
 • 14 mei: Eric Smaling (SP) wordt geïnstalleerd als Kamerlid als tijdelijke vervanger tot 3 september van Manja Smits die met ziekteverlof is.
 • 13 juni: Désirée Bonis (PvdA) verlaat de Tweede Kamer.
 • 18 juni: Yasemin Çegerek wordt geïnstalleerd als Kamerlid als opvolger van Désirée Bonis.
 • 23 juli: Johan Houwers (VVD) verlaat de Tweede Kamer.
 • 31 juli: Rudmer Heerema wordt benoemd verklaard in de vacature-Houwers. Vanwege het zomerreces van de Kamer vindt de installatie plaats op 3 september.
 • 9 augustus: Tjitske Siderius (SP) wordt benoemd verklaard als Kamerlid als tijdelijke vervanger tot 26 november van Sadet Karabulut die met zwangerschapsverlof is. Vanwege het zomerreces van de Kamer vindt de installatie plaats op 3 september.
 • 28 augustus: Myrthe Hilkens (PvdA) verlaat de Tweede Kamer. Op 3 september wordt Roelof van Laar benoemd als haar opvolger, waarbij zijn tijdelijke lidmaatschap van de Kamer wordt omgezet in een vast lidmaatschap.
 • 1 september: Pierre Heijnen (PvdA) verlaat de Kamer in verband met zijn benoeming tot voorzitter van het College van Bestuur van ROC Mondriaan. Op 3 september wordt Marith Rebel-Volp benoemd en geïnstalleerd als zijn opvolger.
 • 3 september: Henk Leenders (PvdA) wordt geïnstalleerd als Kamerlid als tijdelijke vervanger tot 12 december van Yasemin Çegerek die met zwangerschapsverlof is. De tijdelijke vervanging van Manja Smits (SP) door Eric Smaling wordt verlengd.
 • 4 oktober: Henk Krol (50Plus) stopt als fractievoorzitter en kondigt zijn aftreden als Kamerlid aan. Norbert Klein wordt fractievoorzitter. Per 7 oktober wordt Martine Baay-Timmerman door de Kiesraad benoemd verklaard als opvolger. Vanwege het herfstreces van de Kamer vindt de installatie plaats op 29 oktober.
 • 29 oktober: Louis Bontes (PVV) wordt uit de fractie gezet en gaat verder als een éénmansfractie.[4]
 • 7 december: Matthijs Huizing (VVD) verlaat de Tweede Kamer.
 • 24 december: De tijdelijke vervanging van Manja Smits (SP) door Eric Smaling wordt verlengd t/m 14 april 2014.

Wijzigingen in 2014[bewerken]

Wijzigingen in 2015[bewerken]

 • 13 januari: Karen Gerbrands (PVV) wordt benoemd als Kamerlid als tijdelijke vervanger tot 5 mei 2015 van Fleur Agema die met zwangerschapsverlof is. Haar installatie vindt dezelfde dag plaats.
 • 27 februari: Mark Verheijen (VVD) verlaat de Tweede Kamer nadat hij in opspraak is geraakt door beschuldigingen over onjuiste declaraties. Op 9 maart wordt Johan Houwers door de Kiesraad benoemd als zijn opvolger. Hij wordt op 25 maart geïnstalleerd. De VVD-fractie verklaart dat hij niet meer welkom is als lid van die fractie; Houwers vormt vervolgens een eenmansfractie.
 • 20 maart: Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff (beiden VVD verlaten de Tweede Kamer in verband met hun benoeming tot minister resp. staatssecretaris op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op 26 maart wordt Fred Teeven geïnstalleerd als opvolger in de vacature-Van der Steur.
 • 24 maart: René Leegte (VVD) verlaat de Tweede Kamer vanwege het niet registreren van een nevenfunctie (en van de daaruit voortvloeiende inkomsten) die raakt aan zijn portefeuille.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Officiële uitslag Tweede Kamerverkiezing 12 september 2012, www.kiesraad.nl, 17 september 2012
 2. Nieuwsberichten op www.kiesraad.nl
 3. Sap weg als partijleider GroenLinks, www.nos.nl, 5 oktober 2012
 4. Bontes uit PVV-fractie gezet Bontes uit PVV-fractie gezet
 5. Verklaring namens het Partijbestuur van de PvdA, www.pvda.nl, 13 november 2014