Samsø

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samsø
Gemeente in Denemarken Vlag van Denemarken
Locatie van gemeente Samsø
Situering
Land Denemarken
Regio Midden-Jutland
Algemeen
Oppervlakte 114,3 km²
Inwoners (01-01-2009) 4.003 (35 inw/km²)
Overig
Gemeentecode 741
Website www.samsø.dk
Portaal  Portaalicoon   Denemarken
Orvar-Odd neemt afscheid van Hjälmar na de strijd op Samsø, Mårten Eskil Winge, 1866

Samsø is een eiland en gemeente in de Deense regio Midden-Jutland en telt 4124 inwoners (2006). Samsø is bij de herindeling van 2007 niet samengevoegd maar een zelfstandige gemeente gebleven. Sinds 1 januari 2014 is de Nederlander Marcel Meijer burgemeester. In 2015 brachten de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek aan het eiland.

Het eiland leeft van het toerisme, de landbouw en het leveren van groene stroom. Samsø is in Denemarken bekend om zijn aardappels. Het eiland wordt op het smalste stuk bijna geheel doorsneden door een 500 meter lang (dichtgeslibd) kanaal dat al meer dan 1000 jaar oud is, het Kanhave-kanaal.

CO2-neutraal eiland[bewerken]

Samsø is dankzij windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen de grootste CO2-neutrale woongemeenschap op aarde. Dit begon allemaal toen het eiland in de jaren negentig door de economische teruggang besloot zichzelf opnieuw uit te vinden. De bewoners besloten hun eigen energie op te gaan wekken en autarkisch te worden. Ze legden geld bij elkaar om windmolens te laten bouwen waarvan ze zelf de afnemers zouden worden. Tegenwoordig wordt 100% van de elektriciteit die het eiland gebruikt door hen zelf opgewekt. Het overschot wordt aan het vaste land geleverd. 75% van hun warmte wekken ze zelf op met zonne-energie en het verbranden van biomassa.

Plaatsen in de gemeente[bewerken]

Samsø in de Noordse mythologie[bewerken]

De Deense geschiedschrijver Saxo Grammaticus stelde dat een legendarisch gevecht van Hjalmar en Orvar-Odd tegen een leger van Arngrim op Samsø had plaatsgevonden.

Ook zou de Noordse oppergod Odin hier Seiðr (een vorm van magie) geleerd hebben. De naam van het dorpje Onsbjerg zou afkomstig zijn van de oppergod (Odins berg).

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties