San Camillo de Lellis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Camillo de Lellis
San Camillo de Lellis
Plaats Rome
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Camillus de Lellis
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 30′ OL
Architectuur
Stijlperiode 1906-'10
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Juan Luis Cipriani Thorne
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De San Camillo de Lellis is een basiliek in Rome, gelegen in de rione Sallustiano aan de via Sallustiana, redenen waarom de basiliek ook wel voluit San Camillo de Lellis agli Orti Sallustiani wordt genoemd. Hier bevonden zich eens de tuinen van Salustius. De kerk is gewijd aan de heilige stichter van de orde der Camillianen, Camillus de Lellis (1550-1614).

De kerk werd gebouwd op gezag van paus Pius X naar een ontwerp van de Italiaanse architect Tullio Passarelli. De bouw begon in 1906 met een eerste steen die gelegd werd door kardinaal Antonio Agliardi, kardinaal-bisschop van het suburbicair bisdom Albano. De kerk werd in 1910 gewijd en de bediening van de gelijknamige parochie werd toevertrouwd aan de camillianen. De kerk werd in 1966 door paus Paulus VI verheven tot basiliek.

Het hoge kerkgebouw heeft drie ingangen in de voorgevel. Elk van die deuren is te bereiken via een portaal waarin bas-reliëfs zijn aangebracht die gebeurtenissen uit het leven van Christus en van de patroonheilige verbeelden. In de driebeukige kerk zelf zijn de vier evangelisten afgebeeld in glas-in-loodramen. Hier is ook een standbeeld van Sint Camillus te zien en een bas-reliëf van paus Pius X, die de kerk liet bouwen.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

Paus Paulus VI verhief de kerk in 1965 tot titelkerk. Houders van de titel waren: