San Carlo ai Catinari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Carlo ai Catinari
San Carlo ai Catinari
Land Vlag van Italië Italië
Plaats Rome
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Carolus Borromeus
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 29′ OL
Gebouwd in 1636-1638
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Leonardo Sandri
Detailkaart
San Carlo ai Catinari (Rome)
San Carlo ai Catinari
Lijst van titeldiaconieën
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur
Koepel van Rosato Rosati

De San Carlo ai Catinari (Heilige Carolus bij de Schotelmakers) is een kerk in Rome, gelegen aan het Piazza Benedetto Cairoli, in de buurt van het Piazza Campo dei Fiori. De kerk, gediend door de Congregatie der Barnabieten, is gewijd aan de heilige Carolus Borromeus (1538-1584).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De San Carlo ai Catinari is gebouwd tussen 1636 en 1638, in de periode van de Contrareformatie, in opdracht van de Milanese gemeenschap in Rome, die met deze kerk de in 1610 heilig verklaarde bisschop eerden. De kerk werd op 19 maart 1722 gewijd door Lorenzo Corsini, de latere paus Clemens XII.

De kerk is gerestaureerd in de negentiende eeuw, en nogmaals in 1915, na beschadiging door een aardbeving.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk heeft de vorm van een Grieks kruis. De koepel met cassettenplafond, de grootste van Rome na die van de Sint-Pietersbasiliek en de Sant'Andrea della Valle, is ontworpen door Rosato Rosati.

Boven het hoofdaltaar, ontworpen door Martino Longhi, hangt het schilderij De processie van de H. Carolus Borromeus ter bezwering van de pest in Milaan (1650) van de hand van Pietro da Cortona. In de apsis zijn fresco's aangebracht door Giovanni Lanfranco (De Apotheose van de H. Carolus Borromeus, 1847) en Guido Reni.

De kapellen van de kerk zijn gewijd aan de Madonna van de Voorzienigheid, de heilige Blasius en de heilige Cecilia.

Titelkerk en titeldiakonie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk was van 1616 tot 1627 een titelkerk. In 1959 werd de kerk een titeldiakonie met de naam Ss. Biagio e Carlo ai Catinari.

Houders van de titeldiakonie:

Heilige Stoel
Territoria in bezit van de Heilige Stoel
Eigendommen In Rome Basilica major Sint-Pietersbasiliek · Sint-Jan van Lateranen · Basiliek van Santa Maria Maggiore · Sint-Paulus buiten de Muren
Lateraans Paleis (Pauselijke Lateraanse Universiteit · Heilige Trap) · Paleis van Sint-Callixtus · Janiculum (Pauselijke Urbaniana Universiteit · Pontificio collegio americano del Nord · Ospedale Pediatrico Bambino GesùPropaganda Fide-paleis · Sant'Offizio · Paleis van de Congregatie van de Oriëntaalse Kerk · Vicariato-paleis · Gregoriaanse Universiteiten · Pauselijk Bijbelinstituut ·
Extraterritoriaal Paleis van de 12 Heilige Apostelen · San Carlo ai Catinari · Archeologisch Instituut · Collegio Bellarmino · Oriëntaals Instituut · Lombardisch College · Russisch College · Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine · De vertrekken onder de Santi Giovanni e Paolo (Rome)
Buiten Rome Castel Gandolfo · Zomergebouw van het Pontificio Collegio Urbano de Propaganda Fide · De antenne van Radio Vaticaan in Santa Maria di Galeria
Extraterritoriaal Basiliek van het Heilige Huis - Sint-Franciscusbasiliek (Assisi) - Basilica di Sant'Antonio