San Cesareo in Palatio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Cesareo in Palatio
Vooraanzicht van de kerk
Plaats Rome
Gewijd aan Caesarius van Afrika
Coördinaten 41° 53′ NB, 12° 30′ OL
Gebouwd in 17e eeuw
Restauratie(s) 1955-1963
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De San Cesareo in Palatio is een op de Palatijn, nabij het begin van de Via Appia gelegen kerk in Rome. De kerk is gewijd aan de heilige martelaar Caesarius van Afrika en wordt naar haar ligging ook wel San Cesareo de Appia genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de overlevering genas keizer Valentinianus I in Terracina, de plek waar Caesarius de marteldood vond, van een ernstige ziekte. De keizer besloot hierop om de relieken van de martelaar naar Rome over te brengen. Ze werden ondergebracht in een nieuwe kerk op de Palatijn, in de kerk die later ook de naam Cesareo in Appia heeft gedragen. Nabij de kerk is tijdens opgravingen een badhuis blootgelegd, met mozaïeken voorstellende Neptunus en andere zee-wezens. In de Middeleeuwen maakte de kerk deel uit van een hospitaal voor pelgrims.

Met de bouw van de huidige kerk werd in 1602 begonnen, op last van paus Clemens VIII. Diens naaste raadgever, Caesar Baronius van wie de San Cesareo de titelkerk was, was nauw betrokken bij de bouw en inrichting van de kerk. In de kerk zijn verschillende wandschilderingen te zien, met scènes uit het leven van Caesarius. Ook zijn er afbeeldingen te zien van verschillende heiligen met de naam Hippolytus, wat de doopnaam was van Clemens VIII.

Titeldiaconie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is in 1517 door paus Leo X verheven tot titeldiaconie. Houders van de titel San Cesareo zijn: