Sandy Lyle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Alexander Walter Barr (Sandy) Lyle (Shrewsbury (Engeland), 9 februari 1958) is een Schotse golfspeler.

Sandy's vader Alex verhuisde van Schotland naar Engeland om als golfleraar te gaan werken bij de Hawkstone Park Golfclub. Sandy kwam dus al heel jong in contact met de golfsport. Hij zat in de periode 1972-1977 in de Engelse selectie.

Amateur[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14-jarige leeftijd speelde hij in 1972 al internationale wedstrijden.

Gewonnen[bewerken | brontekst bewerken]

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

Professional[bewerken | brontekst bewerken]

Sandy Lyle werd in 1977 professional en won dat najaar de Tourschool. Hij heeft als professional driemaal aan de top van de Europese Order of Merit gestaan en wereldwijd 27 overwinningen behaald. Sandy Lyle had op jonge leeftijd een opvallende carrière. In 1985 was hij lid van het Ryder Cup Team dat in de Belfry won. In 1987 was hij lid van het Ryder Cup Team dat op Muirfield Village (Ohio) met succes de titel verdedigde.

In 1987 liep zijn huwelijk met Christine op de klippen, met wie hij twee zoontjes had. In 1989 hertrouwde hij met de Nederlandse Jolande Huurman, die in 1986 als masseuse op de Tour verscheen; zij hebben ook twee kinderen. Haar broer Joost Huurman is teaching professional in Nederland.

Hij won nog het Duitse BMW Open (1991) en het Italiaanse Lancia Open (1992). Zijn laatste overwinning was de Volvo Masters in Sotogrande, Spanje (1992). Sandy Lyle speelt nu op de Europese Senior Tour.

Gewonnen[bewerken | brontekst bewerken]

Senior Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige spelers zijn bekend om de lengte van hun afslag, maar Lyles afslag ligt vaker op de fairway. Mede omdat hij de lange ijzers prefereerde boven de driver. Hij is vooral bekend om zijn bunkerspel. In ruim 57% van de gevallen dat hij in een bunker ligt, kost het hem geen verliesslag.