Sant'Emerenziana a Tor Fiorenza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sant'Emerenziana a Tor Fiorenza
Sant'Emerenziana a Tor Fiorenza
Plaats Rome
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Emerentiana
Coördinaten 41° 56′ NB, 12° 31′ OL
Gebouwd in 1940-1942
Architectuur
Architect(en) Tullio Rossi
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Jean-Pierre Kutwa
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sant'Emerenziana a Tor Fiorenza is een kerk in Rome, gelegen aan het Piazza Sant'Emerenziana in de wijk Trieste. De kerk is gewijd aan de heilige Emerentiana, een Romeinse die aan het begin van de vierde eeuw als martelares stierf tijdens de vervolging van Christenen.

Bouw en oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd tussen 1940 en 1942 gebouwd op gezag van paus Pius XII naar een ontwerp van de Italiaanse architect Tullio Rossi. De kerkwijding vond plaats op 28 november 1942. Twee dagen daarvoor werd, per decreet (Ad pastoralis officii), de gelijknamige parochie opgericht door kardinaal-vicaris Francesco Marchetti Selvaggiani.

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is opgetrokken uit baksteen. De voorgevel heeft drie portalen die zijn omgeven met travertijn. Bovenaan de gevel is het wapen van paus Pius XII afgebeeld. Op de witmarmeren band daaronder valt de tekst DOM in honorem S. Emerentianae Virginis et martyris te lezen terwijl boven de centrale deur het wijdingsjaar in Romeinse cijfers is weergegeven. De kerk zelf is driebeukig en telt zes zijkapellen. Het grote mozaïek in de apsis is van de hand van de franciscaner broeder en kunstenaar Ugolino da Belluno, en stelt "De triomf van de Kerk" voor. Aan de ingangsmuur toont een schildering de "Verheerlijking van Sint Emerentiana".

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 1973 door paus Paulus VI verheven tot titelkerk. Houders van de titel waren: