Sant'Anselmo all'Aventino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sant’Anselmo all’Aventino)
Sant'Anselmo all'Aventino
Aanzicht van de kerk
Plaats Rome
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Anselmus van Canterbury
Coördinaten 41° 53′ NB, 12° 29′ OL
Gebouwd in 1892-1896
Architectuur
Architect(en) Francesco Vespignani
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Lorenzo Baldisseri
Lijst van titeldiaconieën in Rome
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sant'Anselmo all'Aventino is een kerk in Rome, gelegen in de rione Ripa, aan het piazza dei Cavalieri di Malta. De kerk is gelegen op de Aventijn en is gewijd aan de heilige, bisschop en kerkleraar Sint Anselmus. De kerk is verbonden aan het naastgelegen benedictijner klooster waar zich tevens het generalaat van de orde bevindt.

De kerk is gebouwd in neoromaanse stijl en dateert uit de late negentiende eeuw. Hij is tussen 1892 en 1896 gebouwd naar een ontwerp van de Italiaanse architect Francesco Vespignani, op grond die aan de Benedictijnen geschonken was door de Maltezer ridders. In het belendende klooster is ook de benedictijner theologische universiteit gevestigd. De kerk werd in 1900 gewijd door kardinaal-staatssecretaris Mariano Rampolla del Tindaro.

Het interieur van de kerk heeft drie beuken die door granieten zuilen van elkaar worden gescheiden. De apsis toont een groot mozaïek. De kerk trekt zondags veel gelovigen vanwege het benedictijner koor dat de missen dagelijks in het gregoriaans zingt.

Titeldiakonie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 1985 door paus Johannes Paulus II verheven tot titeldiakonie. Houders van de titel waren: