Sant'Antonio in Campo Marzio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sant'Antonio in Campo Marzio
Sant'Antonio in Campo Marzio
Plaats Rome
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Antonius van Padua
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 28′ OL
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Manuel Macário do Nascimento Clemente
Detailkaart
Sant'Antonio in Campo Marzio (Rome)
Sant'Antonio in Campo Marzio
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sant'Antonio in Campo Marzio is een kerk in Rome nabij het voormalige Marsveld, gelegen in de wijk Campo Marzio aan de via dei Portoghesi. De kerk - gewijd aan de, oorspronkelijk uit Portugal afkomstige heilige Antonius van Padua - geldt als de nationale kerk van de Portugezen in Rome en wordt daarom ook wel de San't Antonio dei Portoghesi genoemd.

De kerk werd in 1445 gesticht door de Portugese, maar in Rome werkzame, kardinaal Antão Martins de Chaves nabij een plaats die al dienstdeed als gastenverblijf voor in Rome verblijvende Portugese pelgrims. De kerk werd in de zeventiende en vroege achttiende eeuw geheel gerestaureerd, waarbij zowel in- als exterieur een streng barok aanzien kregen. Een bijzonderheid is de kapel die gewijd is aan Johannes de Doper, gebouwd op last van de Portugese koning Johan V, die op deze wijze zijn patroonheilige wilde eren.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 2001 door paus Johannes Paulus II verheven tot titelkerk. Eerste houder van de titel was de patriarch van Lissabon, José da Cruz Policarpo. Op 14 februari 2015 werd de titel toegekend aan Manuel Macário do Nascimento Clemente, opvolger van Policarpo als patriarch van Lissabon.

Zie de categorie Sant'Antonio in Campo Marzio van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.