Sant Cugat del Vallès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sant Cugat del Vallès
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Sant Cugat del Vallès (Spanje)
Sant Cugat del Vallès
Situering
Autonome regio Catalonië
Provincie
Comarca
Barcelona
Vallès Occidental
Coördinaten 41° 28′ NB, 2° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 48,21 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
88.921
(1844 inw./km²)
Burgemeester Lluís Recoder i Miralles
Overig
Postcode(s) 08160 - 08200
Provincie- en
gemeentecode
08.205
www.santcugat.cat
Detailkaart
Sant Cugat del Vallès (Catalonië)
Sant Cugat del Vallès
Locatie in Catalonië
Portaal  Portaalicoon   Spanje
De coöperatieve wijnkelder

Sant Cugat del Vallès is een gemeente en kleine stad met 88.921 inwoners (1 januari 2016), in de autonome regio Catalonië, in de provincie Barcelona. De plaats ligt op 5,5 kilometer afstand van de stad Barcelona, op 124 meter boven zeeniveau. Sant Cugat ligt vanaf Barcelona gezien, achter de heuvel Tibidabo, tussen de Sierra de Collserola en de Sierra de Galliners.
Sant Cugat heeft een treinstation voor regionale verbindingen en een metrostation met verbinding naar Barcelona en verschillende andere voorsteden. De stad is vrijwel vastgegroeid aan de plaatsen Rubí, Cerdanyola del Vallès en het villadorp Bellaterra.

Sant Cugat heeft een eigen historische en commerciële stadskern, waarvan delen uit de Romeinse tijd stammen. De kern bestaat uit een twee kilometer lange winkelstraat en een aantal stegen en pleintjes. Er zijn nog historische monumenten te vinden, ook al zijn inmiddels vele bouwwerken vervangen door modernere winkels. Er zijn enkele kenmerkende gebouwen uit de tijd van het modernisme, de Catalaanse versie van de jugendstil, zoals de Mercat de Pere San en de Celler Cooperatiu.

Door zijn levendige stadskern, de groene omgeving en de korte afstand van Barcelona, is Sant Cugat del Vallès uitgegroeid tot een populaire woon- en slaapstad. Welstellende inwoners van Barcelona hebben een (tweede) woning in Sant Cugat om de stadsdrukte te ontvluchten. In Sant Cugat zijn er twee bioscopen, een theater, een concertgebouw, een groot overdekt winkelcentrum, acht fitnesscentra, drie markten en een groot aantal restaurants.

Enkele merkwaardige gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het klooster van Sant Cugat uit de negende eeuw, een voormalige benedictijnse abdij met regionale uitstraling. Tot aan de opheffing van de kloosters in 1835 was het een van de belangrijkste geweest, ofschoon het aantal monniken al sterk teruggelopen was. Het heeft een monumentale romaanse kloostergang en glas in loodramen en werd geïntegreerd in het stedelijk museum van Sant Cugat.
  • Het Catalaans Nationaal Archief, met zijn 32,3 km aan documenten, het grootste Catalaanse historische en administratieve archief. Het is gratis toegankelijk.
  • De Celler Cooperatiu, een coöperatieve wijnkelder in jugendstil, ontworpen door de architect Cèsar Martinell i Brunet (1888-1973)
  • De overdekte markt Mercat de Pere San uit 1911, door de architect Ferran Cels
  • De Pont de Can Vernet, een gotisch aquaduct uit de veertiende eeuw

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Surinaams-Nederlandse schrijver Albert Helman woonde hier van 1932 tot 1937.
  • Francesc Cabanas i Artau (1909-1985), schilder en dramaturg
  • Rubèn Xaus i Moreno (1978), motorsporter
Zie de categorie Sant Cugat del Vallès van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.