Santissimo Redentore e Sant'Alfonso in Via Merulana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santissimo Redentore e Sant'Alfonso in Via Merulana
Vooraanzicht van de kerk
Plaats Rome
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Jezus, de Allerheiligste Verlosser
Alfonsus van Liguori
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 30′ OL
Gebouwd in 1855-1859
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Vincent Nichols
Detailkaart
Santissimo Redentore e Sant'Alfonso in Via Merulana (Rome)
Santissimo Redentore e Sant'Alfonso in Via Merulana
Lijst van titelkerken
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sant'Alfonso all'Esquilino is een kerk in Rome, gelegen in de rione Esquilino aan de via Merulana. De kerk is gewijd aan Jezus, de Allerheiligste Verlosser en aan de heilige Alfonsus van Liguori, stichter van de congregatie van de Redemptoristen.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd tussen 1855 en 1859 gebouwd naar een ontwerp van de Schotse architect George Wigley en is een van de zeldzame voorbeelden van neogotische bouw in de stad Rome. De kerk wordt bediend door de Redemptoristen die woonachtig zijn in het bijbehorende kloostercomplex.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is opgetrokken uit baksteen en travertijn. De hoofdingang is te bereiken via een brede trap die uitkomt op een veranda. Daar zijn drie grote deuren. Op het timpaan boven de middelste deur is Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand afgebeeld in veelkleurige mozaïeken. Boven op dit timpaan staat een beeld van de Verlosser gemaakt van marmer uit Carrara. Daarboven bevindt zich in de gevel een rozetvormig raam.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

De Santissimo Redentore is een driebeukige kerk, verrijkt met polychroom marmer, met zes kapellen aan weerszijden. Alle, meest neogotische decoraties stammen uit de negentiende eeuw. Veel van de schilderijen zijn gemaakt door de Beierse kunstschilder en redemptorist Max Schmalzl (1850-1930). De apsis wordt bekroond door een mozaïek, voorstellende de Verlosser, tronend tussen Sint Jozef en de Heilige Maagd. Dit mozaïek werd in 1866 aan de Redemptoristen geschonken door paus Pius IX.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 1961 door paus Johannes XXIII verheven tot titelkerk. Houders van de titel waren: