Savile Row

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Savile Row
Savile Row

Savile Row is een straat in de Londense wijk Mayfair die erom bekendstaat dat er sedert begin 18e eeuw veel van 's werelds beroemdste kleermakers gevestigd zijn. De straat staat internationaal ook wel bekend als "the golden mile of tailoring"[1] waar beroemde klanten als Winston Churchill, Horatio Nelson en Napoleon III hun bespoke kleding lieten vervaardigen. Met bespoke bedoelt men in de Anglosaksische wereld kleding die op maat gemaakt is. De term vond zijn oorsprong in Savile Row doordat de klant zelf de stof, snit en dergelijke kon bepalen, waar dan over gesproken, bespoken, werd.

Geschiedenis[bewerken]

Savile Row ontstond tussen 1731 en 1735 als deel van het bouwproject Burlington Estate, en werd vernoemd naar de vrouw van de derde graaf van Burlington, Lady Dorothy Savile. Oorspronkelijk liep de straat van Burlington Gardens (wat nu Vigo Lane is) tot Boyle Street, wat in 1937/38 werd uitgebreid tot Conduit Street. Aanvankelijk stonden er enkel huizen aan de oostkant; pas in de 19e eeuw werd ook de westelijke zijde bebouwd.

In het begin woonde hier vooral militairen met hun gezin; zo was William Pitt de Jongere één van de eerste bewoners van deze straat.

Gedurende de 19e eeuw werd onder de bourgeoisie van Londen kleding een essentieel statussymbool en opperdandy Beau Brummell belichaamde als geen ander het toonbeeld van de goed geklede heer. Hij adoreerde de kleermakers van Burlington Estate, vooral die rond Cork Street, en rond 1803 vestigden zij zich voor het eerst in Savile Row. Vaak wordt echter foutief verondersteld dat Henry Poole zich hier in 1846 als eerste kleermaker vestigde.

De klassieke stijl van Savile Row bleef behouden tot diep in de 20e eeuw. Pas in 1969 durfde een nieuwe generatie kleermakers het aan om de stijl en aanpak van Savile Row te moderniseren. Deze modernisatie duurde voort tot in de jaren '90 met de komst van designers als Richard James, Ozwald Boateng en Timothy Everest.

Door stijgende huurprijzen en kritiek van moderne Italiaanse ontwerpers als Giorgio Armani, die Savile Row niet meer van deze tijd vonden, daalde het aantal kleermakers op Savile Row tot slechts 19 in 2006. Door aanhoudende bezorgdheid over het voortbestaan van de kleermakers, werd in 2004 de Savile Row Bespoke Association opgericht om de kleermakers voor de buurt te behouden.

Kleermakerswinkels in Savile Row[bewerken]

Een overzicht van ondernemingen gevestigd op Savile Row:

Cad & the Dandy[bewerken]

Cad & the Dandy is gelegen op 13 Savile Row. Onder zijn beroemde klanten zijn Chris Eubank en Mike Tindall.

Chester Barrie[bewerken]

Chester Barrie is gevestigd op nummer 32. Opgericht in 1932, is deze zaak niet alleen qua leeftijd een buitenbeentje. Chester Barrie is gespecialiseerd in confectie en semi-bespoke kleding, dat zij in 1939 introduceerden op Savile Row. Beroemde klanten van Chester Barrie waren onder anderen acteurs Cary Grant, Steve McQueen en Sean Connery alsmede Winston Churchill.

Dege & Skinner[bewerken]

Dege & Skinner, opgericht in 1865, staat bekend om zijn expertise in zowel militaire als civiele kleding. Gesitueerd op nummertje 10, blijft het tot op heden een familie gerund bedrijf. De zaak voert het predicaat van hofleverancier voor Hare Majesteit koningin Elisabeth II, Zijne Majesteit de Sultan Qaboes bin Said Al Said van Oman en Zijne Majesteit de koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein.

Gieves & Hawkes[bewerken]

Gieves & Hawkes is een fusie tussen de kleermakerszaken Gieves (opgericht in 1785) en Hawkes (opgericht in 1771), die plaatsvond in 1974. Doordat de winkel gevestig is op nummer 1, koketteert men in reclame met de slogan "Savile Row No. 1".

De zaak begon als leverancier van de Royal Navy, maar was de eerste kleermaker op Savile Row die confectiekleding in productie nam. Het is ook één van de weinige zaken op Savile Row die meerdere winkels uitbaat en dit niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere landen. Verder is Gieves & Hawkes hofleverancier van zowel koningin Elisabeth II, haar man prins Philip Mountbatten en haar zoon prins Charles.

In 2006 werd bekendgemaakt dat van de 6000 à 7000 pakken die jaarlijks aangemeten worden op Savile Row, er zo'n 700 van de hand van de kleermakers van Gieves & Hawkes kwamen.

H. Huntsman & Sons[bewerken]

Henry Huntsman richtte zijn zaak op op nummer 11 in 1849 en kreeg in 1865 het predicaat van hofleverancier van de toenmalige Prins van Wales. Sinds de jaren '50 van de twintigste eeuw, staat Huntsman bekend om zijn huisstijl van brede schouders en eerder getailleerde heupen. Ook staat Huntsman algemeen bekend als de duurste zaak van Savile Row, met prijzen die beginnen vanaf ruim £3000 (zo'n 3600 euro).

Henry Poole & Co.[bewerken]

Gesticht in 1806 op nummer 15, staat Henry Poole & Co. bekend als "The Founder of Savile Row", uitvinder van de smoking en wordt sinds de oprichting uitgebaat door één en dezelfde familie. In de beginjaren kwam het grootste deel van de winst voort uit het kleden van het Britse leger, dat zijn hoogtepunt kende ten tijde van de Slag bij Waterloo.

Kilgour[bewerken]

Gesitueerd op nummertje 8, werd het bedrijf in 1882 opgericht als T & F French. In 1923 werd er gefuseerd met een andere kleermaker van Savile Row, A.H. Kilgour en daardoor werd stond het tot 1937 bekend als Kilgour & French waarna het kapitaal van de gebroeders Stanbury ingebracht werd, waardoor het bedrijf jarenlang bekend stond als Kilgour, French & Stanbury. In 2003 werd er echter besloten om de bedrijfsnaam af te korten tot Kilgour.

Trivia[bewerken]

  • Het Japanse woord voor pak, sebiro, dankt zijn oorsprong aan deze straat.[2]
  • De kantoren van The Beatles' Apple Corps waren gevestigd op nummer 3 van Savile Row; naast The Beatles zelf namen ook artiesten als Badfinger en Mary Hopkin hier muziek op in de Apple Studios, die zich in de kelder bevonden. Tevens vond op het dak van het betreffende gebouw het legendarische laatste concert van The Beatles plaats. Dit optreden van 30 januari 1969, dat de geschiedenis inging als The Rooftop Concert, maakte deel uit van de Let It Be-sessies.
Bronnen, noten en/of referenties