Saida Zeinabmoskee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sayyidah Zaynab moskee)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Saida Zeinabmoskee bevindt zich in een buitenwijk van Damascus, Syrië, ongeveer 8 km ten zuidoosten van het stadscentrum.

De moskee is een sjiitisch heiligdom waar Zeinab, de dochter van Ali, kleindochter van de profeet Mohammed, begraven zou zijn. Zij werd na de slag bij Kerbala (680), waarin haar broer Hoessein omkwam, gevangengenomen door de Oemmajaden. Aan de ingang van de moskee worden afbeeldingen van Hoessein te koop aangeboden. Hij is de grote martelaar van de sjiieten. De moskee werd gebouwd met fondsen verschaft door de Iraanse sjiitische regering en wordt vooral door Iraniërs bezocht.

Opvallend zijn de gouden koepel en de hoge minaret bekleed met geglazuurde tegels in geel, blauw en groen. Ook de wanden van de gebouwen, die het binnenhof omgeven, zijn bekleed met tegels in dezelfde kleuren telkens aangebracht in geometrische motieven. Een prachtig zicht vooral in combinatie met een blauwe hemel.

De gebedsruimte en het centrale heiligdom met Zeinabs graftombe zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. Bij betreden van de moskee is het dragen van een “chador” verplicht, ook voor westerse vrouwen.

Externe link[bewerken]

Sacred Destinations