sc Heerenveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor het vrouwenelftal, zie sc Heerenveen (vrouwenvoetbal).
sc Heerenveen
Abe Lenstra Stadion
Abe Lenstra Stadion
Naam Sportclub Heerenveen
Bijnaam Fean
De Superfriezen
Opgericht 20 juli 1920
Plaats Vlag Heerenveen Heerenveen
Stadion Abe Lenstra Stadion
Capaciteit 26.100
Complex Sportpark Skoatterwâld
Voorzitter Vlag van Nederland Jelko van der Wiel
Techn. dir. Vlag van Zuid-Afrika Hans Vonk
Trainer Vlag van Nederland Marco van Basten
(Hoofd)sponsor Univé
Begroting € 22 miljoen
Competitie Eredivisie
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Icoontje huidige resultaten 2013/14
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Sportclub Heerenveen is een Nederlandse profvoetbalclub uit Heerenveen, die uitkomt in de Eredivisie van zowel de heren- als vrouwencompetitie.

De thuisbasis van sc Heerenveen is het Abe Lenstra Stadion, vernoemd naar de legendarische oud-voetballer Abe Lenstra die in 1985 overleed. Er kunnen momenteel 26.100 toeschouwers plaatsnemen in het stadion. Dit betekent in theorie dat bijna alle inwoners van de plaats Heerenveen (29.750 inwoners) als toeschouwer in het stadion plaats kunnen nemen.

Er zijn plannen om het Abe Lenstra Stadion weer uit te breiden met de tribunes tot aan het veld, zoals men vaak ziet in Engeland. Ook is in seizoen 2008/09 de zuidwesthoek van het stadion verbouwd, waarbij er een nieuwe businessruimte werd toegevoegd. De mindervalidentribune in vak 30 verviel en er werd ruimte gecreëerd in de gracht. Rolstoelgebruikers zien de wedstrijden nu op ooghoogte, een situatie zoals die in het oude Abe Lenstrastadion ook van toepassing was.

Geschiedenis[bewerken]

In 1902 werd in Heerenveen gevoetbald door de club Victorie. Er ontstonden verschillende elftallen en verenigingen die tegen andere steden en dorpen uitkwamen. Door samengaan van Victorie en de Heerenveense vereniging Achilles ontstond in 1908 de club V.A.C. Deze club ging in 1918 ter ziele wegens de mobilisatie, echter was het een kwestie van tijd dat de club opnieuw werd opgericht onder een andere naam.[1]

Oprichting[bewerken]

De club sc Heerenveen ontstond op 20 juli 1920 onder de naam Athleta; in het seizoen 1921/22 werd de naam gewijzigd in Spartaan. Toen de club circa een jaar later toetrad tot de competitie van de Nederlandse Voetbal Bond, kreeg ze de naam VV Heerenveen, omdat er al andere clubs waren, die onder de naam (De) Spartaan speelden. Na splitsing in afdelingen voor amateur- en betaald voetbal veranderde de naam van de club op 1 juni 1977 in sc Heerenveen.

Pre-betaald voetbal[bewerken]

In het seizoen 1922/23 promoveerde Heerenveen naar de 3e klasse. Een seizoen later promoveerde Heerenveen naar de 2e klasse. In het seizoen 1927/28 haalde de club maar één punt. Dankzij grote ellende bij de KNVB degradeerde de club niet. In het jaar 1928 kreeg de club een nieuw stadion, waar tot 1933 werd gespeeld. Vanaf het seizoen 1931/32 eindigde Heerenveen ieder jaar als tweede in de tweede klasse A. In het seizoen 1935/36 lukte het Heerenveen het kampioenschap van de tweede klasse A daadwerkelijk te veroveren. Het kwam echter niet tot promotie, Achilles uit Assen , de nummer laatst van de eerste klasse noord bleef Heerenveen voor in de promotie/degradatiecompetitie.

In het seizoen 1936/37 werd wederom het kampioenschap in de tweede klasse A gevierd. De nacompetitie om promotie/degradatie met Friesland en WVV verliep succesvol en zo belandde de club in de 1e klasse. Mede dankzij Abe Lenstra werd Heerenveen elk jaar van 1941 tot 1951 Noordelijk kampioen (met uitzondering van 1944/'45, toen geen competitie plaatsvond in verband met de oorlog).

Eerste jaren betaald voetbal (1954-1970)[bewerken]

Toen in 1954 betaald voetbal zijn intrede deed, brak er voor de club een nieuw tijdperk aan. Er ontstonden in de club discussies over betaald voetbal. Hierop besloot Abe Lenstra te vertrekken naar Sportclub Enschede. Sc Heerenveen kwam in de tweede divisie (afdeling B) terecht. In het seizoen 1959/60 werd de club derde en promoveerde naar de eerste divisie (afdeling B), mede dankzij de veel scorende sterspits Kevin van Galen Last. Twee jaar later degradeerde het team echter weer, nu naar afdeling A (omdat het aantal teams in de Eerste Divisie teruggebracht werd van 30 naar 20). Toen de club in 1967 financieel in de problemen zat bood de plaatselijke bevolking hulp met Aktie '67. In 1970 werd sc Heerenveen kampioen van de Tweede Divisie en promoveerde.

Eerste divisie (1970-1993)[bewerken]

Sc Heerenveen speelde tussen 1970 en 1993 22 seizoenen in deze tweede klasse in het betaald voetbal, met één jaar onderbreking. In 1989/90 promoveerde de club onder leiding van Fritz Korbach via de nacompetitie, waaraan het mocht deelnemen als periodekampioen. In de reguliere competitie was de club als 16e in de Eerste divisie geëindigd. Het lukte de club in het seizoen 1990/91 net niet om zich te handhaven op het hoogste niveau. Ten opzichte van SVV uit Schiedam kwam de ploeg van Korbach maar één doelpunt tekort.

Onder Foppe de Haan promoveerde de club in 1992/93 wederom via de nacompetitie naar de Eredivisie.

Eredivisie (1993-heden)[bewerken]

Sc Heerenveen speelt in het seizoen 2013/14 voor het eenentwintigste opeenvolgende seizoen in de eredivisie, met als beste resultaat de tweede plaats in het seizoen 1999/00.

In 1998 speelde Heerenveen voor het eerst echt Europees voetbal in de Europacup II, door FC Twente in een beslissingsduel in Zwolle met 3-1 te verslaan. Deze wedstrijd met twee verliezende halve finalisten was uniek in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De wedstrijd was noodzakelijk, aangezien beide finalisten in de beker, AFC Ajax en PSV, zich reeds geplaatst hadden voor de Champions League.

In 2000 kwalificeerde sc Heerenveen zich via de tweede plaats in de competitie voor de UEFA Champions League. In 2003 slaagde sc Heerenveen er niet in zich te plaatsen voor de UEFA Cup via de Intertoto-finale tegen Villarreal. De Spaanse club won met 1-2 in Friesland en hield sc Heerenveen van scoren af in het El Madrigal waar de eindstand op 0-0 bleef steken.

Op 22 juli 2003, tijdens een persconferentie voorafgaand aan het nieuwe seizoen, kondigde Foppe de Haan zijn afscheid aan na afloop van het seizoen 2003/04. De Haan was sinds 1 juli 1985 in dienst en daarmee de langstzittende trainer in het Nederlandse betaalde voetbal. De Haan werd opgevolgd door zijn voormalige assistent-trainer Gertjan Verbeek.

Onder Gertjan Verbeek werd in het eerste seizoen ook UEFA Cup-voetbal behaald, evenals de jaren daaropvolgend. Toch maakte het bestuur in december 2007 bekend met een andere trainer verder te willen. Gertjan Verbeek vertrok aan het einde van het seizoen 2007/08 bij Heerenveen, na vier seizoenen als hoofdtrainer. Hij werd vervolgens trainer bij Feyenoord.

De Noor Trond Sollied volgde Verbeek op. In het eerste jaar onder zijn bewind werd de vijfde plaats behaald in de competitie en de finale van de bekercompetitie gewonnen. Op 24 februari van het jaar 2008 is een nieuw clubrecord neergezet: nog nooit werden zoveel goals gescoord in een seizoen. Uiteindelijk werden er in het seizoen 2007/08 88 doelpunten gescoord.

Trond Sollied is op 31 augustus 2009 vertrokken bij sc Heerenveen. Zijn tijdelijke opvolger, Jan de Jonge vertrok ditzelfde seizoen, op 3 februari 2010. Hierop werd op 5 februari 2010 Jan Everse aangesteld als interim-trainer. Everse krijgt het niet voor elkaar om Europees voetbal veilig te stellen. Heerenveen eindigt als 11e. Ron Jans is de trainer sinds het seizoen 2010/11. In een moeizaam seizoen werd de play-off voor de Europa League net niet gehaald. In zijn 2e jaar als trainer liep het team veel beter, en mede dankzij Eredivisie-topscorer Bas Dost werd de Europa League direct gehaald door een eindnotering als 5e. Ondanks deze positieve ontwikkeling besloot trainer Ron Jans halverwege het seizoen na dit seizoen te vertrekken bij sc Heerenveen. Marco van Basten werd op 13 februari aangekondigd als nieuwe trainer van sc Heerenveen.

De basis hiervoor was een succesvol aan- en verkoopbeleid van met name Scandinavische en Nederlandse niet-randstedelijke spelers, waardoor een goede naam is opgebouwd. De club staat er nu bekend om het financieel goed voor elkaar te hebben. Een belangrijke rol hierin speelde Riemer van der Velde, die van 1983 tot 2006 voorzitter was. Veel jonge talenten en hun adviseurs zien sportclub Heerenveen als een ideale opstap naar grotere clubs. De Friezen wisten dankzij een uitgekiend scoutingbeleid grote talenten Jon Dahl Tomasson, Igor Kornejev, Ruud van Nistelrooij, Marcus Allbäck naar sc Heerenveen te lokken.

Ook na de eeuwwisseling weet de club nog steeds talenten aan te trekken, zoals Daniel Jensen, Mika Väyrynen, Michael Bradley, Klaas-Jan Huntelaar, Georgios Samaras, Afonso Alves, Paulo Henrique, Danijel Pranjić, Luciano Narsingh en Miralem Sulejmani die inmiddels allemaal ergens anders spelen.

Supportsopstand (Feanrevolutie)[bewerken]

Tijdens het seizoen 2012/13 ging het sportief gezien wat minder met de club. Sponsoren en supporters kwamen tegen het bestuur in opstand. De directie onder leiding van Robert Veenstra, de raad van commissarissen en het stichtingsbestuur waren verantwoordelijk voor een vijandige sfeer binnen de club, teruglopende sponsoraantallen en het beschadigen van ereleden van de club.

De twee grootste supportersverenigingen van sc Heerenveen, vrijwilligersgroepen, werknemers en verschillende sponsoren besloten het vertrouwen in de directie op te zeggen en een onderzoek af te dwingen. Deze opstand staat in Heerenveen en omgeving beter bekend als de Feanrevolutie, en werd gekenmerkt door ludieke acties [2].

Deze opstand leidde tot een extern onderzoek naar de directie, raad van commissarissen, het stichtingsbestuur en het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Ook werd gekeken naar de houding van erevoorzitter Riemer van der Velde. Nog voordat het onderzoek was afgerond zijn Robert Veenstra en de raad van commissarissen opgestapt. Na publicatie van het onderzoek stapte ook het stichtingsbestuur op. De club was hierdoor in principe stuurloos. Een interim-raad van commissarissen stelde daarom Gaston Sporre aan als interim-voorzitter om sc Heerenveen weer op het juiste pad te brengen.

Het rapport dat werd gepubliceerd was vernietigend voor iedereen die de afgelopen jaren op bestuurlijk vlak wat met Heerenveen te betekenen heeft gehad.[3]

KNVB beker[bewerken]

De finale om de KNVB beker werd drie keer bereikt, in het promotiejaar 1993 verloor de club van AFC Ajax met 6-2 en in 1997 werd verloren van Roda JC met 4-2. Op 17 mei 2009 won sc Heerenveen in de Kuip de derde finale van de KNVB beker waaraan het deelnam. De bekerwinst werd behaald op FC Twente na de strafschoppenserie (5-4), nadat de reguliere wedstrijd in 1-1 eindigde, en na verlenging de stand 2-2 was.

Erelijst[bewerken]

Noordelijke eerste klasse: Kampioen in 1942, 1943, 1944, 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951
KNVB beker (1x) winnaar in: 2009; finalist in: 1993, 1997
Tweede Divisie: Kampioen in 1970
Landskampioenschap: Tweede in 1947, 1948, 2000

Competitieresultaten[bewerken]

Amateurvoetbal[bewerken]

Tot aan het seizoen 1937/1938 speelde Heerenveen op tweede- en derdeklasseniveau. Vanaf 1937 speelde het team in de Eerste Klasse en had de volgende posities in de eindlijst[4][5]. In de jaren 1940-1951 plaatste het team zich voor de play-offs voor het nationale kampioenschap.

Jaar Divisie Positie Nationaal
1937/38 Eerste Klasse Noord 9
1938/39 Eerste Klasse Noord 3
1939/40 Eerste Klasse Noord 5
1940/41 Eerste Klasse Noord 5
1941/42 Eerste Klasse Noord 1 5
1942/43 Eerste Klasse Noord 1 5
1943/44 Eerste Klasse Noord 1 4
1944/45 (Geen competitie)
1945/46 Eerste Klasse Noord 1 3
Jaar Divisie Positie Nationaal
1946/47 Eerste Klasse Noord 1 2
1947/48 Eerste Klasse Noord 1 2
1948/49 Eerste Klasse Noord 1 4
1949/50 Eerste Klasse Noord 1 5
1950/51 Eerste Klasse A 1 5
1951/52 Eerste Klasse A 5
1952/53 Eerste Klasse B 3
1953/54 Eerste Klasse B 11

Resultaten betaald voetbal 1954 - heden[bewerken]

11 B
13 A
8 A
10 B
11 B
3 B
7 B
11 B
12 A
4 A
9 A
9 A
19
15
9
1
9
3
10
3
7
13
13
11
11
11
2
6
8
13
6
17
12
10
6
16
17
3
2
13
9
7
7
6
7
2
10
4
7
4
5
7
5
4
5
11
12
5
8
55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13
Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie
Eerste Klasse 54/55-55/56
 • 1954 - 1976: vv Heerenveen
 • 1976 - 2013: sc Heerenveen
1990: promotie na play-off (deelname als 1e periodekampioen), 2008: na reguliere competitie 5e[6]

In Europa[bewerken]

Overzicht[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van sc Heerenveen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sc Heerenveen speelt sinds 1995 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

Bekertoernooi Deelname in seizoenen:
Champions League 2000/01
Europa League 2009/10, 2012/13
Europacup II 1998/99
UEFA Cup 2002/03, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09
Intertoto Cup 1995, 1996, 1997, 1999, 2001, 2003

Selectie[bewerken]

Selectie sc Heerenveen 2013/14[bewerken]

Nr. Nat. Naam Positie Competitie Beker Europa Overig Totaal Contract Seizoen Vorige club Debuut Tegenstander sc Heerenveen-debuut
W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg
Keepers
1 Vlag van Zweden Bo Kristoffer Nordfeldt DM 54 0 6 0 4 0 0 0 64 0 2015 3e Vlag van Zweden Brommapojkarna 11 april 2012 sc Heerenveen - Ajax (0-5)
25 Vlag van België Brian Vandenbussche DM 178 0 16 0 28 0 0 0 222 0 2014 10e Vlag van Nederland Sparta Rotterdam 18 september 2004 sc Heerenveen - NAC Breda (3-0)
26 Vlag van Nederland Chiel Kramer DM 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2014 1e Vlag van Nederland Ajax - -
28 Vlag van Zweden Viktor Noring DM 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 1e Vlag van Zweden FK Bodø/Glimt - -
Verdedigers
2 Vlag van Hongarije Kenny Otigba CV 20 5 4 0 0 0 0 0 24 5 2016 2e Jeugdopleiding 16 december 2012 FC Utrecht - sc Heerenveen (3-1)
3 Vlag van Nederland Mitchell Dijks LB 15 0 3 0 0 0 0 0 18 0 2014 1e Vlag van Nederland Ajax 3 augustus 2013 sc Heerenveen - AZ (4-2)
4 Vlag van NederlandVlag van Duitsland Christian Kum CV/LB/RB 26 0 2 0 0 0 0 0 28 0 2014 2e Vlag van Nederland ADO Den Haag 21 oktober 2012 sc Heerenveen - FC Groningen (3-0)
5 Vlag van Nederland Pelé van Anholt RB 59 2 6 0 4 0 0 0 69 2 2016 3e Jeugdopleiding 22 oktober 2011 FC Utrecht - sc Heerenveen (1-4)
8 Vlag van Nederland Arnold Kruiswijk CV 71 0 7 0 2 0 0 0 80 0 2014 4e Vlag van België RSC Anderlecht 21 september 2010 FC Emmen - sc Heerenveen (1-3)
20 Vlag van Finland Jukka Raitala LB 18 0 2 0 3 0 0 0 23 0 2016 2e Vlag van Duitsland TSG 1899 Hoffenheim 12 augustus 2012 sc Heerenveen - N.E.C. Nijmegen (0-2)
23 Vlag van Nederland Ramon Zomer CV 61 2 11 3 4 0 0 0 76 5 2014 3e Vlag van Nederland N.E.C. Nijmegen 20 augustus 2011 sc Heerenveen - FC Twente (1-5)
Middenvelders
12 Vlag van Nederland Joeri de Kamps CVM 6 0 1 0 0 0 0 0 7 0 2014 1e Vlag van Nederland Ajax 21 september 2013 Roda JC - sc Heerenveen (3-3)
15 Vlag van Nederland Marten de Roon CM 41 2 5 0 4 1 0 0 50 3 2015 2e Vlag van Nederland Sparta Rotterdam 2 augustus 2012 sc Heerenveen - Rapid Boekarest (4-0)
21 Vlag van Nederland Joey van den Berg CVM/CM 29 3 3 0 0 0 0 0 32 3 2016 4e Vlag van Nederland PEC Zwolle ? ?
22 Vlag van Nederland Hakim Ziyech CAM 19 6 4 2 2 0 0 0 25 8 2016 2e Jeugdopleiding ? ?
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Rajiv van La Parra LV 70 10 7 2 4 0 0 0 81 12 2014 3e Vlag van Frankrijk SM Caen ? ?
9 Vlag van Nigeria Uche Nwofor SP 3 0 1 0 0 0 0 0 4 0 2014 1e Vlag van Nederland VVV Venlo ? ?
11 Vlag van IJsland Alfreð Finnbogason SP 46 41 5 6 0 0 0 0 51 47 2015 2e Vlag van België Sporting Lokeren ? AZ Alkmaar - sc Heerenveen (0-0)
14 Vlag van Nederland Yanic Wildschut LV 16 2 3 0 0 0 0 0 19 2 2016 1e Vlag van Nederland VVV Venlo ? ?
17 Vlag van Nederland Luciano Slagveer RV/SP 19 2 3 1 0 0 0 0 22 3 2015 2e Jeugdopleiding ? ?
19 Vlag van Macedonië Samir Fazli SP 24 1 2 0 2 1 0 0 28 2 2014 5e Vlag van Macedonië FK Makedonija ? ?
35 Vlag van Nederland Bilal Başaçikoğlu LV/RV 7 1 1 0 0 0 0 0 8 1 2016 1e Jeugdopleiding 8 november 2013 sc Heerenveen - RKC Waalwijk

Records[bewerken]

Alle competities[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - FC Oss 11-1; KNVB Beker (21 december 2011)
 • Ruimste uitzege: Ton Pentre AFC - sc Heerenveen 0-7; Intertoto (2 juli 1995)
 • Grootste dubbele uitslag: Helsingborg IF - sc Heerenveen 8-6 (3-5 en 5-1); UEFA Cup 1e Ronde (2007)
 • Meeste doelpunten in een seizoen: 88 doelpunten, 2007/08
 • Meeste doelpunten in een wedstrijd: Afonso Alves 7 (tevens Nederlands record); sc Heerenveen - Heracles (7 oktober 2007)

Eredivisie[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Heracles Almelo 9-0 (7 oktober 2007)
 • Ruimste uitzege: Willem II - sc Heerenveen 1-6 (23 februari 2001)
 • Grootste thuisnederlaag: sc Heerenveen - AFC Ajax 0-5 (11 april 2012)

Champions League[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Olympiakos Piraeus 1-0 (17 oktober 2000)
 • Ruimste uitzege: geen
 • Hoogste gelijkspel: Valencia CF - sc Heerenveen 1-1 (7 november 2000)
 • Grootste dubbele uitslag: sc Heerenveen - Olympique Lyon 1-5 (2000)

Europacup II[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - KS Amica Wronki 3-1 (17 september 1998)
 • Ruimste uitzege: KS Amica Wronki - sc Heerenveen 0-1 (1 oktober 1998)
 • Grootste dubbele uitslag: sc Heerenveen - KS Amica Wronki 4-1 (1998)

UEFA Cup[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Maccabi Petach Tikwa 5-0 (30 september 2004), sc Heerenveen - FC Baník Ostrava 5-0 (29 september 2005) en sc Heerenveen - FK Ventspils 5-0 (16 december 2009)
 • Ruimste uitzege: Vitória Setúbal - sc Heerenveen 0-3 (14 september 2006)
 • Grootste dubbele uitslag: Helsingsborg IF - sc Heerenveen 8-6 (2007)

Intertoto Cup[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Aalborg BK 8-2 (19 juli 1997)
 • Ruimste uitzege: Ton Pentre AFC - sc Heerenveen 0-7 (2 juli 1995)
 • Grootste dubbele uitslag: FHK Liepajas Metalurgs - sc Heerenveen 4-8 (2001)

Beloftenelftal[bewerken]

Het beloftenelftal van sc Heerenveen werd in 1992, 2003,2007 en 2013 kampioen van de belofteneredivisie. In 2007 won het ook de beker, in eigen huis tegen Stormvogels Telstar. De uitslag van de finale was 4-0.

Jong sc Heerenveen nam eerder deel aan de KNVB beker in het seizoen 2003-2004. Het won toen in de voorronde in Katwijk met 0-5 van VV Katwijk. In de eerste ronde werden zij echter uitgeschakeld door AZ. Het werd 1-3 in het Abe Lenstra Stadion. Indien Jong sc Heerenveen had gewonnen, zou de volgende wedstrijd tegen het grote sc Heerenveen zijn geweest. Maceo Rigters scoorde het doelpunt tegen AZ.

Omdat het team in 2007 kampioen van de beloftencompetitie werd, mocht het het seizoen daarop mee doen in de landelijke KNVB beker. In de 2e ronde speelde het team thuis tegen PSV en verloor voor ongeveer 13.000 toeschouwers met 0-3. Desondanks ging het toch naar de derde ronde, dankzij een administratieve blunder van PSV. Deze stelde namelijk Manuel da Costa op, terwijl de speler niet speelgerechtigd was. In de derde ronde speelde Jong sc Heerenveen uit tegen ADO Den Haag. Dit was tevens de eerste officiële wedstrijd in het nieuwe ADO stadion op het Forepark. Hoewel velen er al vanuit gingen dat dit een verloren zaak was, was het toch Jong Heerenveen die door bekerde. Dankzij goals van Garcia-Garcia, Smarason en Mattes ging Jong Heerenveen met een 1-3 winst weer naar huis. Terwijl het eerste elftal van Heerenveen er al uit lag speelde Jong Heerenveen op 15 januari uit tegen K.v.v. Quick Boys. Deze wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarna strafschoppen volgden. Hierin was Quick Boys de gelukkigste, Jong sc Heerenveen verloor de penalty's met 3 tegen 1.

Dit jaar zijn de beloften kampioen geworden. De topscorer was de nieuwe Duitser: Mark Uth.

Prijzenkast[bewerken]

Overige wetenswaardigheden[bewerken]

De naam van de club wordt officieel met kleine letter "sc" geschreven.

Hoofdsponsor van sc Heerenveen is de verzekeringsmaatschappij Univé. Daarvoor was dat jarenlang de fietsenfabrikant Batavus. Van 1988 tot 1993 was Unibind hoofdsponsor van sc Heerenveen en nog eerder, bij de invoering van shirtreclame in het betaalde voetbal, AA Drink. Ook is, voor korte tijd, Telekabel shirtsponsor geweest van sc Heerenveen. Na de overname van dit bedrijf kwam de naam UPC Nederland B.V. op het shirt te staan. Jako is sinds 2008 de kledingsponsor. Umbro was tot die tijd de kledingsponsor, deze volgde het eigen merk Abe op nadat dit niet rendabel bleek te zijn. Daarvoor waren het Italiaanse (inmiddels Zuid-Koreaanse) Fila en het Duitse Adidas de leverancier van sportkleding. Het contract met Umbro liep af aan het einde van het seizoen 2007/08 en werd niet verlengd. Jako heeft met sc Heerenveen een deal afgesloten voor 1,1 miljoen per seizoen.

Tijdens het VVCS Profvoetbalgala, op 23 augustus 2004, werd sc Heerenveen uitgeroepen tot club van het jaar van het seizoen 2003/2004.

sc Heerenveen heeft op 14 februari 1960[7] de twijfelachtige eer de eerste club te zijn in Nederland die als strafmaatregel een wedstrijd zonder publiek moest spelen.

sc Heerenveen heeft een samenwerkingsverband met Sparta Rotterdam en de amateurclubs ONS Sneek, Flevo Boys, Drachtster Boys, LAC Frisia 1883, ASV Dronten, VV Heerenveen[8], MSC[9] en sv UDIROS[10] en

Het aantal Friezen in de selectie van sc Heerenveen is al tijden zeer gering. In 2006 werd voor het eerst in jaren weer een Fries aangetrokken (Age Hains Boersma). Hij kwam echter niet verder dan 10 minuten speeltijd in het eerste van sc Heerenveen. De eerste Fries die echt in aanmerking kwam voor speeltijd is de eigen opgeleide Geert Arend Roorda, echter verliest hij zijn basisplek door zijn blesures. De volgende Friesen die doorbreken zijn de in Heerenveen geboren Doke Schmidt en de Sneker Pelé van Anholt. Schmidt heeft zijn debuut in de competitie gemaakt als invaller tegen NEC. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord kreeg hij na te zijn ingevallen binnen ettelijke minuten een rode kaart waarvoor hij vier wedstrijden schorsing kreeg (één wedstrijd voorwaardelijk).

De club heeft de sinds de eeuwwisseling een aantal goede transfers gehad; Klaas-Jan Huntelaar (9,7 milj.), Georgios Samaras (7,5 milj.), Afonso Alves (17,8 milj.), Miralem Sulejmani (16,3 milj.) en Danijel Pranjić (7,7 milj.). Hierdoor is zowel bij de fans als landelijk het idee ontstaan dat Heerenveen er financieel goed voorstaat, maar na onderzoek in 2013 bleek dat het transfergeld niet altijd goed is geïnvesteerd.

Bekende ex-voetballers[bewerken]

Bekende ex-voetballers
Naam Land Linie Aantal
wedstrijden
Aantal
doelpunten
Van Tot
Marcus Allbäck Vlag van Zweden Zweden Aanval 48 25 2001 (01) 2002
Afonso Alves Vlag van Brazilië Brazilië Aanval 39 45 2006 2008 (01)
Mario Been Vlag van Nederland Nederland Aanval 25 3 1991 1992
Paul Bosvelt Vlag van Nederland Nederland Middenveld 58 5 2005 2007
Michael Bradley Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Middenveld 55 15 2006 (01) 2008
Arnold Bruggink Vlag van Nederland Nederland Aanval 53 7 2004 2006
Rodion Camataru Vlag van Roemenië Roemenië Aanval 77 22 1990 1993
Romano Denneboom Vlag van Nederland Nederland Aanval 112 23 1998 2003
Erik Edman Vlag van Zweden Zweden Verdediging 91 1 2001 2004
Ali El Khattabi Vlag van Nederland Nederland / Vlag van Marokko Marokko Aanval 41 12 1996 1998 (12)
Alfred Finnbogason Vlag van IJsland IJsland Aanval 47 44 2012 (01) Nu
René van der Gijp Vlag van Nederland Nederland Aanval 1991 (01) 1993
Hannu Haarala Vlag van Finland Finland Middenveld 24 0 2002 2005
Winston Haatrecht Vlag van Nederland Nederland Aanval
Jesper Håkansson Vlag van Denemarken Denemarken Middenveld 46 10 1999 2004
Johan Hansma Vlag van Nederland Nederland Verdediging 224 14 1994 (01) 2004
Petter Hansson Vlag van Zweden Zweden Verdediging 162 14 2002 2007
Danny Hesp Vlag van Nederland Nederland Verdediging 38 1 1990 1992
Daniel Berg Hestad Vlag van Noorwegen Noorwegen Middenveld 41 5 2004 (01) 2005
Germ Hofma Vlag van Nederland Nederland Aanvaller 110
Arno Hofstede Vlag van Nederland Nederland Verdediging 17 1 1990 1991
Harris Huizingh Vlag van Nederland Nederland Aanval 37 3 1999 2001
Klaas-Jan Huntelaar Vlag van Nederland Nederland Aanval 46 33 2004 2005 (12)
Daniel Jensen Vlag van Denemarken Denemarken Middenveld 122 16 1998 2003
Jerry Murrien de Jong Vlag van Nederland Nederland Verdediging 50 2 1987 1989
John de Jong Vlag van Nederland Nederland Middenveld 26 9 2002 2003
Maarten de Jong Vlag van Nederland Nederland Middenveld 319 1984 1995
Jan de Jonge Vlag van Nederland Nederland Aanval 152 55 1984 1989
Kees Kist Vlag van Nederland Nederland Aanval 44
Tieme Klompe Vlag van Nederland Nederland Verdediger 148 0 1996 2004
Richard Knopper Vlag van Nederland Nederland Middenveld 32 9 2003 2004
Igor Kornejev Vlag van Rusland Rusland Middenveld 35 7 1995 1997
Abe Lenstra Vlag van Nederland Nederland Aanval ? 523 1936 1954
Anthony Lurling Vlag van Nederland Nederland Aanval 95 36 1999 2002
Dumitru Mitriţă Vlag van Roemenië Roemenië Verdediging 83 6 1997 2000
Ruud van Nistelrooij Vlag van Nederland Nederland Aanval 31 13 1997 1998
Lasse Nilsson Vlag van Zweden Zweden Aanval 77 22 2005 (01) 2007
Gérard de Nooijer Vlag van Nederland Nederland Verdediger 119 15 1998 2003 (12)
Mika Nurmela Vlag van Finland Finland Aanval 133 26 1999 2003
Boudewijn Pahlplatz Vlag van Nederland Nederland Aanval 80 10 1997 (01) 2000
Ronnie Pander Vlag van Nederland Nederland 44 1994 1999
Jakob Poulsen Vlag van Denemarken Denemarken Middenveld 57 3 2006 (01) 2008
Thomas Prager Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Middenveld 57 1 2003 2008
Arek Radomski Vlag van Polen Polen Middenveld 216 5 1997 2005
Erik Regtop Vlag van Nederland Nederland Aanval 99 26 1992 1996
Marco Roelofsen Vlag van Nederland Nederland Middenveld 179 19 1991 1996
Tomasz Rząsa Vlag van Polen Polen Verdediger 23 0 2004 2005
Georgios Samaras Vlag van Griekenland Griekenland Aanval 88 25 2001 2006 (01)
Radoslav Samardžić Vlag van Servië Servië Aanval 68 24 1997
2002
1999
2003
Melchior Schoenmakers Vlag van Nederland Nederland Verdediging 30 0 1994 1996 (12)
Marcel Seip Vlag van Nederland Nederland Verdediging 95 2 2001 2006
Stefan Selakovic Vlag van Zweden Zweden Aanval 91 19 2002 (01) 2005 (01)
Tom Sier Vlag van Nederland Nederland 111 3 1994 1997
Victor Sikora Vlag van Nederland Nederland Aanval 19 1 2004 2005
Roberto Straal Vlag van Nederland Nederland Verdediging 59 7 1995 1996
Miralem Sulejmani Vlag van Servië Servië Aanval 34 15 2006 2007
Jeffrey Talan Vlag van Nederland Nederland Middenveld 167 40 1995 2002 (01)
Erik Tammer Vlag van Nederland Nederland Aanval 63 1992 1996
Niklas Tarvajärvi Vlag van Finland Finland Aanval 18 3 2005 2008
Ole Tobiasen Vlag van Denemarken Denemarken Verdediging 34 1 1995 1997
Jon Dahl Tomasson Vlag van Denemarken Denemarken Aanval 78 37 1994 1997
Gertjan Verbeek Vlag van Nederland Nederland Verdediging 285 47 1984
1987
1986
1994
Jan de Visser Vlag van Nederland Nederland Middenveld 192 14 1991 1999
Hans Vonk Vlag van Nederland Nederland Doelman 263 0 1996 2004
Uğur Yıldırım Vlag van Nederland Nederland / Vlag van Turkije Turkije Aanval 83 12 2004 2007
Danijel Pranjić Vlag van Kroatië Kroatië Middenveld 129 32 2005 2009
Valeri Popovic Vlag van Rusland Rusland Aanval 16 6 1999 (02) 2000
Michael Dingsdag Vlag van Nederland Nederland Verdediging 117 2 2006 2010
Bas Dost Vlag van Nederland Nederland Aanval 66 45 2010 2012

Internationals[bewerken]

Hieronder de spelers die tijdens hun contractperiode bij de club uitkwamen voor het Nederlands elftal.

Speler AW Periode
Abe Lenstra 31 1940-1955
Gerben Hofma 02 1950
Jeffrey Talan 08 1998-2000
Uğur Yıldırım 01 2005
Roy Beerens 01 2010
Luciano Narsingh 02 2012

Meeste duels na 1954[bewerken]

Naam Land Duels
Maarten de Jong Vlag van Nederland Nederland 319
Eddy Bosman Vlag van Nederland Nederland 310
Gertjan Verbeek Vlag van Nederland Nederland 285
Hans Vonk Vlag van Nederland Nederland 267
Michel Breuer Vlag van Nederland Nederland 236
Johan Hansma Vlag van Nederland Nederland 224
Arek Radomski Vlag van Polen Polen 216
Jan de Visser Vlag van Nederland Nederland 192
Marco Roelofsen Vlag van Nederland Nederland 179
Brian Vandenbussche* Vlag van België België 178
 • nog steeds actief

Meeste Eredivisie-doelpunten[bewerken]

spelers met 25 of meer eredivisiedoelpunten voor sc Heerenveen

Naam Land doelpunten
Alfred Finnbogason * Vlag van IJsland IJsland 50
Gerald Sibon Vlag van Nederland Nederland 47
Bas Dost Vlag van Nederland Nederland 45
Afonso Alves Vlag van Brazilië Brazilië 45
Jeffrey Talan Vlag van Nederland Nederland 40
Jon Dahl Tomasson Vlag van Denemarken Denemarken 37
Anthony Lurling * Vlag van Nederland Nederland 36
Klaas-Jan Huntelaar Vlag van Nederland Nederland 33
Danijel Pranjić Vlag van Kroatië Kroatië 32
Mika Nurmela Vlag van Finland Finland 26
Mika Väyrynen Vlag van Finland Finland 26
Marcus Allbäck Vlag van Zweden Zweden 25
Georgios Samaras Vlag van Griekenland Griekenland 25
 • nog steeds actief

Voorzitters, trainers en ereleden[bewerken]

Voorzitters[bewerken]

voorzitters tot de splitsing tussen amateurs en profs:

Periode Naam
1920 Vlag van Nederland Anne Wisman
1920-1922 Vlag van Nederland Douwe van Dijk
1922-1924 Vlag van Nederland Tjibbe de Jong
1924-1927 Vlag van Nederland Aart Kuyt
1927-1933 Vlag van Nederland Gooitzen Noppert
1933-1934 Vlag van Nederland Kees Winkel
1934-1937 Vlag van Nederland Anton Swillens
1937-1938 Vlag van Nederland Kees Winkel
1938-1940 Vlag van Nederland Paul Bruinsma
1940-1947 Vlag van Nederland Hendrik Huisman
1947-1954 Vlag van Nederland Floor Féléus
1954-1956 Vlag van Nederland Hendrik Schut
1956-1961 Vlag van Nederland Gerard Veldhuis
1961-1963 Vlag van Nederland Jan Prummel
1963 Vlag van Nederland Jasper Boot
1963-1966 Vlag van Nederland Gerard Veldhuis
1966-1968 Vlag van Nederland Niek van der Laan
1968- 1969 Vlag van Nederland Bob Krikke
1969-1977 Vlag van Nederland Rommert Metzlar

Voorzitters van de professionele tak van sc Heerenveen:

Periode Naam
1978-1983 Vlag van Nederland Jan Steenhuizen
1983-2006 Vlag van Nederland Riemer van der Velde
2006-2007 Vlag van Nederland Koos Formsma
2007-2010 Vlag van Nederland Yme Kuiper
(formeel samen met Jan van Erve en Henk Hoekstra)
2010-2013 Vlag van Nederland Robert Veenstra
2013 Vlag van Nederland Gaston Sporre (interim)
2013- Heden Vlag van Nederland Jelko van der Wiel

Trainers[bewerken]

Periode Naam
1920-1930 Geen officiële trainer
1930-1932 Vlag van Nederland Sjoerd van Zuylen
1932 Vlag van Engeland Sid Castle
1932-1933 Vlag van Nederland Otto Pinter
1934 Vlag van Nederland Dirk Steenbergen
1934-1936 Vlag van NederlandTheo Eikenaar
1936-1938 Vlag van Engeland Sid Castle
1938-1939 Vlag van Nederland Piet Smit
1939-1945 Vlag van Nederland Anton Dalhuysen
1945 Vlag van Nederland Otto Bonsema
1946-1947 Vlag van Nederland Abe Lenstra
1947-1951 Vlag van Nederland Piet van der Munnik
1951-1955 Vlag van Engeland Bob Kelly
1955-1958 Vlag van Nederland Volgert Ris
1958-1961 Vlag van Nederland Siem Plooyer
1961-1963 Vlag van Nederland Arie de Vroet
1963-1965 Vlag van Nederland Evert Mur
1965-1966 Vlag van Hongarije Laszlo Zalai
1966-1967 Vlag van Nederland Ron Groenewoud
1967-1969 Vlag van Nederland Evert Teunissen
Periode Naam
1969-1971 Vlag van Nederland Bas Pauwe
1971-1973 Vlag van Nederland Meg de Jongh
1973-1977 Vlag van Hongarije Laszlo Zalai
1977-1980 Vlag van Nederland Jan Teunissen
1980-1985 Vlag van Nederland Henk van Brussel
1985-1988 Vlag van Nederland Foppe de Haan
1988-1989 Vlag van Nederland Ted Immers
1989-1990 Vlag van Nederland Ab Gritter
1990-1992 Vlag van Duitsland Fritz Korbach
1992-2004 Vlag van Nederland Foppe de Haan
2004-2008 Vlag van Nederland Gertjan Verbeek
2008-2009 Vlag van Noorwegen Trond Sollied
2009-2010 Vlag van Nederland Jan de Jonge
2010 Vlag van Nederland Jan Everse
2010-2012 Vlag van Nederland Ron Jans
2012-2014 Vlag van Nederland Marco van Basten
2014-? Vlag van Nederland Dwight Lodeweges

Eretitels[bewerken]

Erevoorzitter Periode
Hendrik Huisman 1940 - 1947
Riemer van der Velde 1983 - 2006
Heer van Heerenveen Benoemingsdatum
Hans van der Horst 22 juli 1989
Lippe Lap 25 november 1989
Pieter Brouwer 20 mei 1993
Herman Reinders 16 november 1993
Klaas de Jonge 9 december 1994
Hans Wezenaar 11 januari 2000
Wim Molenaar 11 januari 2000
Jan van Sytzama 8 november 2001
Jan Landman 8 april 2003
Roel de Jong 31 oktober 2006
Theun van der Meulen 27 mei 2010
Bart van der Meer 12 december 2012
Klaas Oenema 16 januari 2013

Bron: sc Heerenveen.[11]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en referenties[bewerken]

 1. "Bij het30-jarig bestaan der oetbalver.„Heerenveen”", Nieuwsblad van Friesland: Hepkema's courant, 17-07-1950, Avond
 2. http://nos.nl/artikel/520695-nkoreaanse-praktijken-in-hveen.html
 3. http://www.sc-heerenveen.nl/includes/downloadFile.asp?id=NWMzTXpVeE16Yz00NmY%3D&date=5c346f
 4. (en) Netherlands Eerste Klasse Noord Final League Tables 1916-1950', Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation
 5. (en) Netherlands Final League Tables 1898-1954, Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation
 6. Na de reguliere competitie eindigde SC Heerenveen als 5e. Op basis van de prestaties in de play-offs werd het in de officiële eindstand als 4e geklasseerd.
 7. "Over Fries publiek dat een scheidsrechter bespuugt", Friesch Dagblad, 4 maart 2008
 8. http://www.sc-heerenveen.nl/nieuws/sc-heerenveen-werkt-nauw-samen-met-zes-noordelijke-amateurclubs/10
 9. http://www.sc-heerenveen.nl/nieuws/samenwerking-sc-heerenveen-en-msc-getekend1/10
 10. http://www.sc-heerenveen.nl/nieuws/sc-heerenveen-en-sv-udiros-starten-samenwerking/10?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl
 11. Eretitels