Scareware

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Scareware is een manier om ‘reclame’ te maken voor een product. Het is gebaseerd op angst voor bepaalde dingen in de computerwereld, zoals virussen. Er worden advertenties gemaakt die lijken op meldingen van echte virusscanners. Deze advertenties zijn bijna identiek aan die van bekende virusscanners zoals AVG en McAfee, en voor de doorsnee internetgebruiker niet van echte virusscanners te onderscheiden. De advertenties willen de internetgebruikers bang maken met een melding dat er een virus op hun computer is gevonden. Door misbruik te maken van deze angst kunnen er vele dingen gedaan worden. Het aanbieden van een nep virusscanner is een van die dingen. Deze nep virusscanner kan dan bijvoorbeeld een spyware programma zijn. Het zijn de zogenaamde black-hat hackers die achter deze vorm van malware zitten, die met een beetje ervaring honderden tot tienduizenden slachtoffers weten in te palmen met hun waardeloze bedreigingen.

Werking van Scareware[bewerken]

Scareware wordt verstuurd met het opzettelijke doeleinde om internetgebruikers te misleiden, met als gevolg dat mensen een schadelijk bestand downloaden. Deze bestanden kunnen de maker van de scareware flink wat geld op leveren. Een black-hat hacker verstuurt een aantal berichten via het netwerk naar allerlei mensen. Als gevolg hierop verschijnt er bij deze personen een venster in het beeldscherm waarin wordt gewaarschuwd voor een aantal gevaarlijke bedreigingen. In het eerste stadium is het venster nog weg te klikken door degenen die geen waarde hechten aan de veiligheid van hun pc. Ook naarmate de tijd verstrijkt komen er telkens meer ‘virussen’ bij en gaat het venster andere programma’s blokkeren totdat een groot deel van de computer niet meer te gebruiken is.

De onschuldige internetgebruiker raakt nu in paniek en krijgt korting op een virusscanner aangereikt waarmee de computer direct te behandelen is. Dit maakt het voor de internetgebruiker wel heel aantrekkelijk om op deze unieke aanbieding in te gaan. Terwijl het slachtoffer met de handen in het haar zit, en uiteindelijk besluit de virusscanner te kopen, heeft deze geen besef van de metersdiepe val waarin hij is gelokt. Met een paar muisklikken heeft de wanhopige internetgebruiker betaald en het programmaatje verdwijnt. De internetgebruiker is ruim 30 euro lichter terwijl hij geen idee heeft van het bedrog dat hem is aangedaan. Het is namelijk zo dat de hacker weer 30 euro rijker is. Die ene internetgebruiker zal niet het enige slachtoffer zijn die in de val is gelokt. Als creditkaartgegevens bij de betaling zijn gebruikt is de kans ook groot dat deze gegevens worden misbruikt.

Virusscanners tegen Scareware[bewerken]

Scareware is een zeer snel opkomende vorm van malware. Dagelijks menen aanzienlijke aantallen slachtoffers hun computer virusvrij te kunnen krijgen door een nep virusscanner uit wanhoop aan te schaffen. Veel hackers met verkeerde bedoelingen weten uit een paar middagjes werk een hele hoop munt te slaan. Sommigen zullen zelfs letterlijk in het geld kunnen zwemmen. Aangezien dit een vrij nieuwe manier van cybercrime is, zijn er nog weinig methoden om deze criminelen aan te pakken. Echte virusscanners zien deze berichtjes die via het internet binnenkomen niet als indringers, en filteren de berichtjes er niet uit. De virusscanners moeten meer gespecificeerd worden om deze bedrieglijke bestanden uit te schakelen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]