Sceloporus graciosus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sceloporus graciosus
Een zonnebadend exemplaar.
Een zonnebadend exemplaar.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Phrynosomatidae
Geslacht: Sceloporus
Soort
Sceloporus graciosus
Baird & Girard, 1852
Afbeeldingen Sceloporus graciosus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sceloporus graciosus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Sceloporus graciosus is een hagedis uit de familie Phrynosomatidae. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort.

Kenmerken[bewerken]

De hagedis heeft een gedrongen, cilindrisch lichaam, de staart is ongeveer even lang als het lichaam, de totale lengte is ongeveer 12 -16 centimeter. Ook de kop en met name de snuitpunt zijn erg stomp en aan weerszijden van de nek zijn twee rijen kleine stekeltjes aanwezig. De kleur is bruin, met meestal twee geelbruine strepen aan weerszijden van de flanken die soms bestaan uit vlekkenrijen of geheel ontbreken. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een blauwwitte nek en buik, bij mannetjes is deze met name rond de paartijd felblauw gekleurd, met uitzondering van een brede strook op het midden van de buik. Boven de voorpoten zit een donkere tot zwarte vlek.

Algemeen[bewerken]

Sceloporus graciosus leeft in dorre en rotsige streken in het zuidwesten van de Verenigde Staten en in Neder-Californië; een smal schiereiland onder de staat Californië dat staatkundig gezien tot Mexico behoort. Overdag is de hagedis zonnend op rotsblokken te zien, 's nachts zoekt het dier een rotsspleet op of schuilt onder een steen. Het voedsel bestaat uit insecten en andere ongewervelden. Er zijn twee ondersoorten; S. g. gracilis en S. g. graciosus, de eerste wordt western (westelijke) sagebrush lizard genoemd, en de tweede northern (noordelijke) sagebrush lizard. Vroeger was er nog een derde ondersoort, S. g. arenicolus, maar deze wordt tegenwoordig als aparte soort gezien.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Sceloporus graciosus - Website Geconsulteerd 22 november 2011