SceneAround

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

SceneAround is een presentatievorm van theater waarbij het publiek op een draaiende tribune een voorstelling volgt. Het decor is in een cirkel van 360° om de tribune heen gebouwd.

SceneAround is bedacht door theaterproducent Robin de Levita voor de musical Soldaat van Oranje. De musical, die wordt opgevoerd in een tot theater omgebouwde voormalige vliegtuighangar, ging op 30 oktober 2010 in première.

Andere bestaande presentatievormen van theater zijn amfitheater, vlakkevloertheater en lijsttheater.

Zaal[bewerken]

Op basis van een zaalontwerp van Robert Nieuwenhuis is in drie maanden tijd een stalen draaischijf met ruim elfhonderd zitplaatsen gemaakt. De draaibeweging, -snelheid en -richting kunnen traploos worden aangepast. De zaal kan in beide richtingen zeven keer om zijn as ronddraaien.

Feiten[bewerken]

  • Diameter draaischijf: 33 m
  • Snelheid: 1,2 meter per seconde
  • Gewicht: 300 ton inclusief het publiek
  • Zitplaatsen: 1103

Techniek[bewerken]

De besturing van de draaischijf is geautomatiseerd. De aandrijving van de zaal gebeurt door 22 elektromotoren. Zowel de draaischijf als de panelen worden aangestuurd door computers.

Decor[bewerken]

Het decor is ontworpen door Bernhard Hammer, onder regie van Theu Boermans. De set is rondom de tribune gebouwd, afgeschermd door bewegende panelen in elke gewenste afmeting die kunnen ver- of onthullen. Terwijl het publiek naar een nieuwe scène in een ander decor draait, sluiten de horizontaal schuivende panelen de voorgaande set af. Er zijn geen pauzes nodig om het decor te veranderen. De panelen worden gemotoriseerd aangestuurd en kunnen meedraaien of draaien juist in tegengestelde richting, ten opzichte van de tribune.

Door het gebruik van theaterafstoppingen (doeken) kan iedere referentie met de ruimte worden verborgen, zodat het publiek geen idee heeft waar in de zaal het zich bevindt. Op de draaischijf kan een brug met projectoren worden geplaatst, die bij de voorstelling passend beeldmateriaal projecteren op de panelen.

TheaterAmsterdam[bewerken]

Het nieuwe "Theater Amsterdam", gelegen in het zuidwesten van de haven van Amsterdam, is het eerste permanente SceneAround-theater in de wereld. De eerste voorstelling in dit theater was ANNE, gebaseerd op de dagboeken van Anne Frank, met de première op 8 mei 2014.

Het bouwen van dit nieuwe theater én de productie van deze nieuwe voorstelling, kon voor een groot deel tot stand komen door het enorme (financieel) succes van Soldaat van Oranje in de TheaterHangaar. Het theater zelf, gebouwd in slechts zeven maanden, is groter dan de TheaterHangaar en bevat onder meer VIP-lounges en een riant restaurant.

Bronnen[bewerken]