Schönborn (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lothar Franz von Schönborn
Damian Hugo Philipp, Rijksgraaf en Kardinaal von Schönborn
Christoph Rijksgraaf en Kardinaal von Schönborn

Schönborn is een Duits adellijk geslacht dat vele prelaten voortbracht.

Schönborn tot de deling van 1801[bewerken]

De stamboom gaat terug tot ene Dyderich de Sconenburne (1284) aan de Lahn in Hessen. In 1661 werd de heerlijkheid Heusenstamm gekocht. Op 11 februari 1663 werden de leden verheven tot rijksvrijheer. Op 27 september 1671 schonk de bisschop van Würzburg uit de familie Schönborn de heerlijkheid Reichelsburg aan zijn broer. Aan het bezit van deze rijksvrije heerlijkheid was een zetel in de Frankische Kreits verbonden. Op 5 augustus 1701 werden de vrijheren tot rijksgraaf verheven. op 26 juli 1704 werd de heerlijkheid Wiesentheid verworven door graaf Rodolf door zijn huwelijk met Maria Elonora, gravin-douariere van Dernbach, geboren gravin van Hatzfeld. Ook aan deze heerlijkheid was een zetel in de Frankische Kreits verbonden. Op 9 februari 1711 werd de heerlijkheid Puchheim in Opper-Oostenrijk verworven. Deze heerlijkheid was niet Reichsunmittelbar.

Een familiepact van 25 juli 1720 verdeelde de bezittingen onder twee takken, waarbij een jongere tak te Heussenstamm ontstond. Deze tak stierf in 1801 uit, waarna de hoofdtak in 1801 en 1811 opnieuw deelde in Schönborn-Buchheim en Schönborn-Wiestentheid.

Schönborn-Buchheim (voormalige graven von Schönborn-Heusenstamm )[bewerken]

Gesticht door Franz Philipp (14 sept 1768-18 aug 1841). In 1829 krijgen ze het predicaat "Erlaucht". Het hoofd van de familie krijgt de kwalifictaie Uwe Illustre Hoogheid, de andere leden allen Graven von Schönborn-Buchheim. Huidig hoofd is Graaf Friedrich Karl von Schönborn-Buchheim, geboren op 30 maart 1938 in het slot Schönborn, gehuwd met Gravin Elisabeth Orssich de Slavetich. Ze schonk de graaf 5 kinderen,die allen in leven zijn.

Schönborn-Wiesentheid[bewerken]

Gesticht door graaf Franz Erwein (7 april 1776- 5 december 1840). Artikel 24 van de Rijnbondakte van 12 juli 1806 stelt de heerlijkheid Wiesentheid onder de soevereiniteit van het koninkrijk Beieren, waardoor de graven gemediatiseerd werden. In 1818 krijgen ze het predicaat "Erlaucht". Het hoofd van de familie krijgt de kwalifictaie Uwe Illustre Hoogheid, de andere leden zijn allen Graven von Schönborn-Wiesentheid. Huidig hoofd is Graaf Filipp von Schönborn-Wiesentheid ,Graaf en Heer zu Wiesentheid, Heer van Heusenstamm en Gaibach. Geboren op 24 juli maart 1954 in Würzburg, gehuwd met Beatrice , gravin de Castellane en Markiezin de Castellane-Novejean. Ze schonk de graaf 3 kinderen,die allen in leven zijn.

Schönborn (Boheemse Lijn)[bewerken]

Gesticht door Graaf Friedrich Karl (2 aug 1781- 24 maart 1849). Huidig hoofd is Graaf Johann Filipp Graf von Schönborn. Geboren op 27 januari 1943 in Praag, gehuwd en heeft 2 dochters,die allen in leven zijn. De graaf is een broer van Kardinaal Christoph Schönborn; de huidige aartsbisschop van Wenen.

De familie is verwant aan het huis Lobkowicz en von Sternberg.

Clerici[bewerken]

  • Johann Philipp, Rijksgraaf von Schönborn ((6 augustus 1605 Eschbach - † 12 februari 1673 in Würzburg); Aartsbisschop van Mainz en Bisschop van Würzburg en Worms
  • Lothar Franz, Rijksgraaf von Schönborn (1655-1729); Aartsbisschop van Mainz en Bisschop van Bamberg
  • Damian Hugo Philipp, Rijksgraaf von Schönborn (1676–1743) ; Kardinaal, Prins-Bisschop van Speyer en Constanz
  • Franz Georg, Rijksgraaf von Schönborn; Aartsbisschop van Trier en Worms
  • Johann Philipp Franz, Rijksgraaf von Schönborn; Bisschop van Würzburg
  • Friedrich Karl, Rijksgraaf von Schönborn; Bisschop van Bamberg en Würzburg
  • Franz, Rijksgraaf von Schönborn; Kardinaal en Bisschop van Praag
  • Franciscus von Paula, Rijksgraaf von Schönborn; Kardinaal en Aartsbisschop van Praag
  • Christoph Schönborn; Kardinaal; Aartsbisschop van Wenen