Schakkebroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schakkebroek
Plaats in België Vlag van België
Schakkebroek (België)
Schakkebroek
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Herk-de-Stad Herk-de-Stad
Coördinaten 50° 54′ NB, 5° 12′ OL
Algemeen
Inwoners
(01/01/2020)
1.927
Detailkaart
Schakkebroek (Limburg)
Schakkebroek
Locatie in Limburg (België)
Foto's
Amandinamuseum in een typische vakwerkhoeve uit de streek
Amandinamuseum in een typische vakwerkhoeve uit de streek
Portaal  Portaalicoon   België

Schakkebroek is een gehucht en parochie van Herk-de-Stad, een gemeente in de Belgische provincie Limburg. Het ligt ten zuidoosten van de stadskern en telt 1.927 inwoners (1 januari 2020). Schakkebroek is vooral bekend als geboorteplaats van de heilig verklaarde missiezuster en martelares Amandina van Schakkebroek. Haar geboortehuis werd ingericht als museum.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Schakkebroek is van Frankische oorsprong en betekent: beweeglijk moeras.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Schakkebroek en het zuidelijker gelegen Terbermen vormden agrarische buitengehuchten van de heerlijkheid Herk. In 1795 telde Schakkebroek 175 inwoners terwijl Terbermen 66 inwoners telde.

De kinderen liepen school in Herk-de-Stad of in Stevoort en dienden elke dag een flinke afstand af te leggen. In het begin van de 20ste eeuw ontstond er nood aan een eigen school in Schakkebroek. Nadat de zusters Ursulinen van Herk-de-Stad door nalatenschap een stuk grond van 1,2 hectare verworven hadden, bouwden ze er in 1905 een schoolgebouw met enkele klassen en startten ze er met een meisjesschool.

In 1908 werd gestart met de bouw van een kerk op de plaats van een klein kapelletje aan de lindeboom waar de heilige Amandina dikwijls ging bidden. Het jaar nadien, in 1909, werd de parochie Schakkebroek, bestaande uit het gehucht zelf en de kleinere omliggende gehuchten Terbermen en Nonnekerkhof, opgericht. De parochie werd toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en men startte er onmiddellijk het jongensonderwijs op.

Schakkebroek groeide uit van een gehucht tot een klein dorp waarin ook plaats was voor een kleine sociale woonwijk De Lindeboom. In 1967 vertrokken de zusters uit het dorp en werd de meisjesschool overgenomen door de parochie. In 1975 fuseerden beide scholen en in 1990 werd het basisonderwijs in de oude jongensschool stopgezet en overgebracht naar de nieuwe vleugel die aan de voormalige meisjesschool was bijgebouwd. Het inwonersaantal steeg verder tot 1892 inwoners in 1991 en tot een maximum van 1983 inwoners in 2001. Nadien vertoont het aantal inwoners een dalende trend. Nochtans werd in 2002 nog het oude klooster verbouwd en werden hierin enkele nieuwe klaslokalen voor de basisschool ingericht.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Rummen, Wijer, Nieuwerkerken, Herk-de-Stad, Spalbeek, Stevoort

Zie de categorie Schakkebroek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.