Schateiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schateiland
Schateiland
Oorspronkelijke titel Treasure Island
Auteur(s) Robert Louis Stevenson
Vertaler Theun de Vries
Land Schotland
Taal Engels
Genre Avontuur
Uitgever London: Cassell and Company (nu onderdeel van Orion Publishing Group)
Uitgegeven 1883
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Schateiland (Engels: Treasure Island) is een avonturenroman van de Schotse auteur Robert Louis Stevenson, in 1881-1882 als feuilleton verschenen in een jeugdblad en als boek uitgegeven in 1883. Het was Stevensons eerste succesvolle werk als schrijver.

Het verhaal werd aanvankelijk in delen gepubliceerd in het blad Young Folks aan het eind van de 19e eeuw, in het begin onder de titel The Sea Cook maar later als Treasure Island.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Illustratie bij het 13de hoofdstuk van Schateiland

Jim Hawkins woont in de herberg van zijn ouders, net buiten de stad Bristol in Engeland. Als er op een dag ene Billy Bones komt om te overnachten, raakt Jim onder de indruk van deze man. Zeker nadat Billy na een paar dagen komt te overlijden aan een beroerte, veroorzaakt door te veel rum en de komst van een blinde piraat, Pew genaamd, die hem de zwarte vlek geeft (een doodvonnis van piraten onderling). Jim vindt op zijn kamer een scheepskoffer, daarin vindt hij zijn logboek en een schatkaart waarop schedeleiland staat getekend. Nadat hij deze vondst heeft gedaan hoort hij voetstappen net buiten de herberg. Jim maakt zich gauw uit de voeten en brengt een bezoek aan dokter Livesey en John Trelawney, die na het bestuderen van de kaart tot de conclusie komen dat het daadwerkelijk om een goudschat gaat, een schat van kapitein Flint.

Al gauw wordt er een expeditie op gang gezet onder leiding van Kapitein Smollett. Een aantal bemanningsleden blijken later oudgedienden van Kapitein Flint te zijn, zoals Long John Silver, Israel Hands en wat andere piraten. Met Dokter Livesey, jonker Trelawney en Jim mee aan boord gaan de mannen op zoektocht. Bij het naderen van het eiland ontstaat er muiterij onder de bemanning. Long John Silver, de scheepskok, wil het schip overnemen van Kapitein Smolett. Er ontstaat een tweekamp op het schip. Bij het naderen van een eiland weet Jim het schip te ontvluchten met de schatkaart en zwemt naar het eiland toe. Daar treft hij Ben Gunn aan, die beweert dat hij daar een aantal jaren geleden is achtergelaten. Nadat Long John Silver en zijn mannen ook op het eiland aangekomen zijn, ontstaat er een kat-en-muisspel tussen Jim en Silver om de schatkaart en het vinden van de schat. Silver krijgt het ook aan de stok met zijn eigen bemanning, die hem niet vertrouwt en denkt dat hij de schat voor zichzelf wil houden. Als de schat gevonden wordt, wordt de buit verdeeld onder degenen die trouw zijn gebleven aan jonker Trelawney (inclusief Ben Gunn) en daarna keren ze weer huiswaarts. De overlevende piraten (behalve Silver, die gevangengenomen is) worden op het eiland achtergelaten. Kort voor aankomst in Engeland weet Silver te ontsnappen met een deel van de buit.

Hoofdpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal is verdeeld in zes delen en 34 hoofdstukken. De meeste van deze hoofdstukken worden verteld door de jongen Jim Hawkins. Enige uitzondering zijn de hoofdstukken 16 t/m 18.

Verfilmingen van Schateiland[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerkingen voor televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Treasure Island (novel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.