Schillaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schillaard
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schillaard (Friesland)
Schillaard
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners
(2022)
10
Overig
Postcode 9022
Woonplaats (BAG) Mantgum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Schillaard (Fries: Skillaerd) is een buurtschap in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. Schillaard ligt ten zuidwesten van Mantgum. De buurtschap ligt aan de Skillaerd en bestaat uit een vijftal boerderijen en huizen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Schillaard zou volgens een legende zijn ontstaan toen twee zusters die te Mantgum woonden, ruzie kregen over het stichten van een kerk. De ene zuster wilde een kerk in Mantgum, maar de andere was daar tegen, omdat zij vond dat daardoor haar uitzicht werd bedorven.

Zij hield voet bij stuk en toen het geschil het hoogtepunt bereikte, werd zij door de oudste zuster uit huis gestuurd onder de uitroep: "Gaat heen, gij zijt een schil-aard", (iemand die de aard heeft geschillen te maken). En zo ging de jongste dochter heen en stichtte een kerk op grote afstand van het huis op de plek die zij Schillaard noemde.

Kerktoren van Schillaard

Schillaard werd in 1445 werd het vermeld als Scallaert, in 1478 als Schillaerdt, in 1482 als Schellart en in 16e en 17e eeuw werd het vermeld als Schillaerd. De plaatsnaam verwijst mogelijk naar terp bij een schelpenbank.

Schillaard was een tijdlang een zelfstandig dorp, maar verloor die status aan het einde van 18e eeuw. In 1840 waren naast de kerk nog vijf huizen over.

Kerktoren en begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk uit 1567 werd op de toren na in 1880 gesloopt. De kerktoren van Schillaard is een van de oudste bewaard gebleven renaissance bouwwerken van Friesland. Bij de begraafplaats staat een propeller van een Britse bommenwerper, die in 1943 vlak bij Mantgum neerstortte. De omgekomen bemanning ligt hier begraven.

Propeller van de neergestorte Britse bommenwerper
Zie de categorie Skillaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.