Schlumberger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schlumberger
Het research centre van Schlumberger in Cambridge.

Schlumberger is een internationaal bedrijf dat actief is in de olie-industrie. Schlumberger is uitgegroeid tot de grootste op het gebied van metingen in het boorgat (wireline logging) en heeft inmiddels meer dan 125.000 werknemers. Ze zijn actief in zo'n 80 landen over de gehele wereld en hebben hun hoofdkantoor in Houston, Texas. In Nederland heeft het een hoofdkantoor in Den Haag, en vestigingen in IJmuiden, Coevorden, Scheveningen, Delft en Barendrecht .

Geschiedenis[bewerken]

De oprichters van Schlumberger waren de gebroeders Conrad en Marcel Schlumberger. De familie Schlumberger was een rijke familie woonachtig in de Elzas in Frankrijk in de 19e en 20e eeuw. Daarom wordt de naam Schlumberger ook op zijn Frans uitgesproken, en niet op zijn Duits. Twee van de Schlumberger-zonen, Conrad en Marcel begonnen, na in Parijs gestudeerd te hebben, te experimenteren met het meten van de elektrische geleiding aan het oppervlak, om zodoende de ondergrond in kaart te brengen. Toen de methoden interessant voor de mijnbouw bleken te zijn, werd in 1919 het bedrijf Société de Prospection Électrique opgericht, wat uitgroeide tot het latere Schlumberger.

Na een aantal jaren van kleine successen met oppervlaktemetingen om ijzererts op te sporen, werd hen gevraagd of deze methode ook gebruikt kon worden om olie te zoeken. Met succes werd een olieveld in Roemenië in kaart gebracht en al snel volgden contracten voor de Koninklijke Olie en later voor Royal Dutch Shell. De volgende stap werd in 1927 genomen, toen de elektrische meetmethode in een boorgat met groot succes werd getest in een put in Pechelbronn in Frankrijk. Het principe van deze eerste weerstandslog wordt nog steeds toegepast in boorgaten. De weerstand is namelijk een indicatie voor het belangrijkste gegeven, nl. of er olie dan wel water zit. Nog steeds wordt Conrad algemeen gezien als de grondlegger van de geofysica. Na deze eerste log is het heel snel gegaan. Contracten in Venezuela, Rusland en India, gevolgd door het openen van een filiaal in Houston in 1934, en volop werk in Noord- en Zuid-Amerika.

In 1946 werd het eerste Research Center geopend en in 1956 registreerde Schlumberger Limited zich op Curaçao en in 1962 werden de aandelen verhandeld op de NYSE.

In de jaren die volgden groeide Schlumberger flink en nam diverse bedrijven over, waaronder het bedrijf Anadrill. Heden ten dage spelen ze een belangrijke rol in de petro- en de geofysica. Naast het kleinere Baker Hughes is het bedrijf verantwoordelijk voor de metingen die bij het boren naar olie gedaan worden, alsmede de analyse van de logs die gemaakt worden van de metingen.

Externe link[bewerken]