Schwanenkirche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Schwanenkirche (Roes))
Bedevaartskerk Sint-Maria
Wallfahrtskirche St. Maria
Schwanenkirche
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Regio Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Plaats Roes
Denominatie Rooms-katholicisme
Gewijd aan Maria
Coördinaten 50° 14′ NB, 7° 15′ OL
Gebouwd in 1950-1952
Architectuur
Architect(en) Karl Peter Böhr, Mayen
Detailkaart
Schwanenkirche (Rijnland-Palts)
Schwanenkirche
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Schwanenkirche (Nederlands: Zwanenkerk) is een rooms-katholieke bedevaartskerk in Roes, een plaats in de Duitse Landkreis Cochem-Zell, Rijnland-Palts.

Vesperbeeld

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De in 1473 als hallenkerk met drie schepen opgerichte kerk werd in 1944 bij een luchtaanval volledig verwoest. De bouwheren van de kerk waren de heren van Pirmont en Erenberg. In het netgewelf zaten sluitstenen met daarop de wapens van de bij bouw betrokken adelsgeslachten en het wapen van de Trierse aartsbisschop Johan II van Baden.

De brokstukken van het genadebeeld, een 15e-eeuwse piëta, werden na de luchtaanval in 1944 weer bij elkaar gezocht en gebruikt bij de restauratie van het beeld.

De nieuwbouw uit 1950-1952 betreft een ontwerp van Karl Peter Böhr uit Mayen. De architectuur van de kerk is modern en het spitsbogige kerkschip is een verwijzing naar de gotiek. De eveneens spitsbogige vensters verlichten het interieur met een prachtig kleurenspel.

De naam van de Zwanenkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de kerk dook voor het eerst op in 1544 en stamt uit een sage. Deze sage vertelt het verhaal van de bouwer van de kerk; waarschijnlijk een kruisvaarder, die gevangen was genomen. Hij bad tot de Moeder Gods en droomde vervolgens dat hij door een zwaan naar huis zou worden gedragen. Tijdens het ontwaken bevond de ridder zich inderdaad weer in zijn heimat en liet op de plaats waar hij wakker werd vervolgens een kerk ter ere van de Moeder Gods bouwen. De dakruiter bezit net als vroeger ook tegenwoordig een zwaan.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zwanenkerk, Roes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.