Science Park (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Science Park Amsterdam)
Ga naar: navigatie, zoeken
Science Park
Wetenschapspark van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Wijk Watergraafsmeer
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 57′ OL
Oppervlakte 70 ha  
Overig
Postcode(s) 1098 XG/XH
Wijknummer M56h/i
Website www.amsterdamsciencepark.nl
Foto's
Het faculteitsgebouw van de UvA en links op de achtergrond het sportcentrum
Het faculteitsgebouw van de UvA en links op de achtergrond het sportcentrum
Het gebouw van Amsterdam University College.

Amsterdam Science Park (Engels voor "Park voor bètawetenschappen Amsterdam") ligt in het oostelijk deel van Amsterdam (Watergraafsmeer). Het is een gebied van 70 hectare en neemt een belangrijke positie in op het gebied van natuurwetenschappelijk onderzoek, exacte wetenschap, ICT en Life Sciences. Het gebied wordt ontwikkeld tot internationaal kenniscomplex, waar intensieve samenwerking tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en kennisintensieve bedrijvigheid sterk gestimuleerd wordt.

Op Amsterdam Science Park bevinden zich woningen, ruim 90 bedrijven gespecialiseerd in ICT en Life Sciences, de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam en gerenommeerde wetenschappelijke instituten. Daarnaast zijn er meerdere horecagelegenheden. Sinds 2010 is ook sportcentrum Universum in het gebied gevestigd. Het gebied is bereikbaar via NS-station Amsterdam Science Park. Buslijn 40 rijdt via Amsterdam Science Park in de richtingen van het Amstelstation en het Muiderpoortstation. Spitsbus 240 rijdt tussen het Science Park en het Amstelstation. Daarnaast wordt het gebied ontsloten door de Kruislaan en de in oktober 2005 geopende Carolina MacGillavrylaan. Het deel van de Kruislaan na de MacGillavrylaan kreeg op 1 januari 2009 de nieuwe straatnaam "Science Park".

Onderwijs[bewerken]

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd officieel geopend in november 2010. De volgende opleidingen zijn alle ondergebracht in het gebouw op het Science Park:

In 2012 vestigde het Amsterdam University College zich ook op Science Park Amsterdam.[1]

Onderzoek[bewerken]

In het gebied zijn verschillende gerenommeerde onderzoeksinstituten gevestigd, waaronder Nikhef, AMOLF en het CWI. Ook SARA Nationaal HPC Centrum heeft er zijn hoofdlocatie. SARA en Nikhef herbergen onder meer elk een van de 8 knooppunten van de Amsterdam Internet Exchange.

De FNWI (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) biedt ook onderdak aan acht onderzoeksinstituten: Institute for Logic, Language and Computation, Institute of Physics, Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, Instituut voor Informatica, Korteweg-de Vries Instituut voor wiskunde, Sterrenkundig Instituut 'Anton Pannekoek', Swammerdam Institute for Life Sciences en Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. FoliaTV: Verhuizing Amsterdam University College (YouTube). 6 juli 2012, geraadpleegd 16 april 2014