Screencast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RecordMyDesktop main screen

Een screencast is een digitale opname van beeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het scherm gebeurt. Vaak zijn screencasts voorzien van commentaar van de maker. De term screencast dateert van 2004, maar het maken van screencasts gebeurt al sinds 1993. Softwarefabrikant Lotus was de eerste met screencastsoftware.

Een screenshot is als ware een foto van wat er op het beeldscherm te zien is. Een screencast is in essentie een filmpje van wat een computergebruiker ziet op zijn beeldscherm. De eerste screencastsoftware produceerde grote bestanden die miniem te bewerken waren. Hedendaagse software zoals Camtasia voor de pc en Screenflow voor Apple-computers bijvoorbeeld, heeft veel functies en maakt compacte bestanden.

Screencasts worden vooral gebruikt voor het uitleggen van software en bij gamers om te filmen hoe en wat ze doen met gamen. Softwareproducenten kunnen met screencasts eenvoudig hun nieuwe producten tonen. Daarnaast zijn er verschillende podcasts gestart met softwarecursussen die gebruikmaken van screencasting.