Sebaldeburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sebaldeburen
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Sebaldeburen (Groningen)
Sebaldeburen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Westerkwartier Westerkwartier
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,82[1] km²
- land 5,78[1] km²
- water 0,04[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
585[1]
(101 inw./km²)
Woningvoorraad 220 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 2181
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sebaldeburen (Gronings: Seballeburen) is een dorp in de gemeente Westerkwartier in de provincie Groningen in Nederland. Op 1 januari 2023 bedroeg het inwoneraantal van het dorp 585.

Sebaldeburen is ontstaan op de middelste van drie zandruggen die van west naar oost door het zuidelijke Westerkwartier lopen. Oorspronkelijk was het het belangrijkste dorp in het Langewold, een van de vier onderkwartieren van het Westerkwartier. In 1805 werd de huidige kerk van Sebaldeburen gebouwd. De toenmalige dominee, Nicolaas Westendorp, heeft rond de bouw van de kerk een uitgebreide beschrijving gemaakt van zijn gemeente en de geschiedenis daarvan. Volgens hem komt de naam van het dorp van de heilige Sebaldus van Neurenberg. Even ten noorden van het dorp staat de poldermolen De Eendracht.

De Windhoos[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondagavond 3 augustus 2008 werd het buitengebied van Doezum -> Lutjegast -> Sebaldeburen getroffen door een windhoos. De schade die de windhoos had veroorzaakt was in de miljoenen. Aan 16 huizen was zware schade en een kano werd uit het water gezogen en verderop in het land neergesmeten. Ook zag een bewoners tot zijn ongeloof een schaap door de lucht heen vliegen. Een hondenhok wordt opgezogen en verderop weer neergesmeten, waarbij de hond, de eigenaar van het hondenhok, het overleeft. Ook een konijnenhok is opgevlogen, wat naar verluidt één konijn het leven heeft gekost, het enige dodelijke slachtoffer van deze windhoos. Er vielen geen menselijke slachtoffers.[2]

Wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen van Sebaldeburen bestaat uit een afbeelding van de kerk en vier sleutels. Deze sleutels staan voor de vier rechters die tegelijkertijd aanwezig moesten zijn om recht te kunnen spreken. Miste er een sleutel, dan kon de kist met daarin de benodigdheden voor de rechtspraak niet worden geopend.

Geboren in Sebaldeburen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sebaldeburen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.