Seine-Scheldeverbinding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart van het project
Kaart van het traject langs de Leie in Vlaanderen
Rivieren en kanalen in Noord-Frankrijk. De Oise stroomt ten noorden van Parijs, en het nieuwe kanaal takt daar niet ver van de samenloop met de Aisne op aan.

De Seine-Scheldeverbinding is een groot Europees TEN-T project dat deels in uitvoering is. Het project wil zeven Europese havens met elkaar verbinden via bestaande te verbeteren waterwegen en een nog te graven kanaal: Rotterdam in Nederland, Antwerpen, Gent en Zeebrugge in België, en Le Havre, Rouen en Duinkerke in Frankrijk. De initiële timing voorzag dat dit project de industriële regio's van de Seine met die rond de Schelde bereikbaar zou maken voor binnenschepen tot 4400 ton tegen 2017.

Het project kampt echter met grote vertraging. De werken aan het nieuwe Kanaal Seine-Noord Europa, een belangrijk deel van de Seine-Scheldeverbinding, zouden pas starten in 2020, met een voorziene oplevering in 2027.[1]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Het belangrijkste onderdeel is een nog te graven kanaal Kanaal Seine - Noord met een lengte van 106 kilometer dat de Oise in Compiègne zal verbinden met het bestaande kanaal Duinkerke-Scheldein Aubencheul-au-Bac in de buurt van Cambrai. In België wordt de Schelde en Antwerpen bereikt via enerzijds een westelijke route langs de Leie en anderzijds een oostelijke route langs onder meer het Centrumkanaal.

Verdere vertakkingen van het te realiseren netwerk zijn het Schipdonkkanaal, het Kanaal Gent-Brugge, de Gentse Ringvaart en het Kanaal Gent-Terneuzen. Het nieuwe Sluizencomplex van Evergem is ook een belangrijke schakel om schepen van die tonnenmaat via de Westerschelde een directe toegang te geven tot de Belgische binnenwateren. Op het traject in België moeten negen bruggen worden herbouwd of verhoogd.

Het Schipdonkkanaal en de Leie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Schipdonkkanaal zijn hiervoor een aantal bochtverbredingen nodig en de aanleg van 230 meter lange passeerstroken. In Nevele zijn acht verbredingen nodig om schepen met een lengte van 185 m toe te laten. In de rechte trajecten is de wateroppervlaktebreedte van 50,7 meter voldoende. In de bochten zal het meestal volstaan om één zijde van het kanaal aan te passen. Men creëert eerst een verticale oever en baggert die zijde dieper uit waardoor de bocht breder wordt. Ook het profiel van de Leie zal worden verruimd.

Geografische gegevens van het project[bewerken | brontekst bewerken]

Projectonderdelen in Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Projectonderdelen in België[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]