Schönhauser Allee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Senefelderplatz)
Schönhauser Allee
Schönhauser Allee (Berlijn)
Schönhauser Allee
Geografische informatie
Locatie       Berlijn
Stadsdeel Prenzlauer Berg
Coördinaten 52° 32′ NB, 13° 25′ OL
Begin Torstraße/Rosa-Luxemburg-Straße
Eind Berliner Straße
Lengte 2840 m
Algemene informatie
Genoemd naar Schloss Schönhausen
Openbaar vervoer
U-Bahn Senefelderplatz
Eberswalder Straße
Schönhauser Allee
S-Bahn Schönhauser Allee    
Overig diverse bus- en tramlijnen
Plattegrond
Portaal  Portaalicoon   Berlijn
De Schönhauser Allee in juni 1960
Slot Schönhausen, in 1664 in Hollandse stijl opgetrokken en rond 1764 aangepast door Jan Bouman

De Schönhauser Allee is de belangrijkste verkeersader van het Berlijnse stadsdeel Prenzlauer Berg en een grote verkeersas van noord naar zuid in de stad. De Schönhauser Allee is genoemd naar kasteel Schönhausen in Pankow. De Schönhauser Allee is tevens een van de zeven grote straten die, vertrekkende van het stadscentrum aan de Alexanderplatz, noord-oostwaarts lopen. Met de wijzers van de klok mee gaat het om de volgende straten:

De metrolijn U2 volgt de Schönhauser Allee, via een tunnel onder het zuidelijk deel van de straat en over een viaduct in het noordelijk deel van de straat. Deze metrolijn heeft 3 metrostations aan deze straat, te weten Senefelderplatz, Eberswalder Straße en Schönhauser Allee. De tramlijn M1 loopt in het noordelijk deel eveneens evenwijdig met de Schönhauser Allee. De Schönhauser Allee kruist bij het gelijknamige station de Ringbahn.

De Schönhauser Allee begint aan het kruispunt Torstraße/Rosa-Luxemburg-Straße op de grens van de stadsdelen Mitte en Prenzlauer Berg, in het verlengde van de Alten Schönhauser Straße. Hier lag in vroeger tijden de Schönhauser Tor. De straat loopt vervolgens over ongeveer drie kilometer door Prenzlauer Berg en gaat aan de grens met het stadsdeel Pankow aan de Schonenschen Straße over in de Berliner Straße.

Belangrijke zijstraten van de Schönhauser Allee zijn:

De huidige Schönhauser Allee ontstond in de middeleeuwen als verbindingsweg tussen de toentertijd kleine stad Berlijn en de dorpen Pankow en Niederschönhausen. Het gebied was aan beide zijden van de weg bebost en werd gebruikt voor bos- en landbouw. De straat won aan belang in 1691, toen keurvorst Frederik III het landgoed Niederschönhausen aankocht en het landgoed liet ombouwen tot een slot. Om de 6 km-lange reis van de vorst naar zijn slot te veraangenamen werden vier jaar later linden geplant langsheen de Schönhausenschen Landstraße. In 1708 ontstond aan de huidige hoek met de Torstraße het „Königliche Vorwerk vor dem Schönhausenschen Landwehr“ met een landhuis, het eerste gebouw van de straat.

De echtgenote van Frederik II, Elisabeth Christine werd na de troonsbestijging verstoten en kreeg in 1740 een onderkomen in het slot van Niederschönhausen. Omdat de buitenlandse gezanten van de koningin echter hun opwachting moesten blijven maken, werd de Schönhausensche Landstraße een protocollaire weg voor staatsbezoekers en diplomaten.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Schönhauser Allee op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.