Senj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Senj
Stad in Kroatië Vlag van Kroatië
Senj
Senj
Situering
Land Kroatië
Provincie Lika-Senj
Coördinaten 44° 59′ NB, 14° 55′ OL
Algemene informatie
Oppervlakte 658 km²
Inwoners (2001) 8132
Overig
Postcode(s) 53270
Netnummer(s) 053
Portaal  Portaalicoon   Kroatië

Senj is een stad in de Kroatische provincie Lika-Senj. Senj telt 8132 inwoners. De oppervlakte bedraagt 658 km², de bevolkingsdichtheid is 12,4 inwoners per km².

Geboren[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Senj is al bewoond sinds de prehistorie. Een nederzetting Attienities in de huidige Senj werd genoemd al in de Griekse documenten gedateerd sinds de 4e eeuw voor Christus. De Illyrische stam Iapydes werden geregeld door de stad.

Senia was een bloeiende stad in de Romeinse provincie Dalmatië, die worden gebruikt door de Romeinen als een bolwerk tegen de Illyriërs in de 2e eeuw voor Christus. Na de val van het Romeinse Rijk, vestigden de Avaren en de Kroaten zich uiteindelijk hier in de 7e eeuw na Christus.

De katholieke bisdom van Senj werd opgericht in 1169. Koning Bela III van Hongarije gaf de stad in 1184 aan de Tempeliers, en in 1271 werd het eigendom van de Graaf Frankopan Krk.

In 1248 werd het de bisschop van Senj toegestaan( ​​door paus Innocentius IV) aan de Glagolitische alfabet en de volkstaal in de liturgie te gebruiken. Een Glagolitic drukpers werd opgericht in 1494 en produceerde de incunabelen De Glagolic Missaal en Spovid općena.

De militaire leiding van Senj werd opgericht in 1469 om de stad te verdedigen tegen de binnenvallende Ottomaanse en Venetiaanse legers. De stad beschutte duizenden vluchtelingen uit het nabijgelegen bezette gebieden. De Nehaj Fortress werd in 1558 voltooid op de heuvel Nehaj, die was op dat moment buiten de stad. Vandaag is het geheel binnen de grenzen van de stad. De oorlogen met de Ottomanen duurde tot ver in de 17e eeuw. Gedurende deze tijd leefden de Uskoks in Senj en bezetten het fort. Zij dienden een belangrijk doel tijdens de oorlogen, omdat ze kleine eenheden van mannen hadden die met snelle boten roeiden, wat zeer effectief bleek te zijn. Echter, na de Uskok oorlog met Venetië, die eindigde in 1617, werden ze verboden om zich te vestigen in het gebied.

De 18e eeuw bracht een aantal welvaart, vooral met de bouw van de Josephina (vernoemd naar keizer Jozef II) tussen de Adriatische kust via Senj naar Karlovac. De spoorlijn in 1873 gebouwd tussen Fiume (Rijeka) en Karlovac niet voorbij Senj die verdere ontwikkeling tegengehouden.

Tot 1918, was de stad deel uit van de Oostenrijkse monarchie (Koninkrijk van Kroatië-Slavonië, Lika-Krbava County na het compromis van 1867), in de Kroatische Militaire Frontier (Regiment III).

In de herfst van 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het fascistische Italië capituleerde, de Partizanen nam de controle van Senj en gebruikten het als een aanvoerhaven. Vervolgens heeft de Luftwaffe begon het bombarderen van de stad. Tegen het einde van het jaar dat ze meer dan de helft van de gebouwen in de stad hadden gesloopt en toegebracht zware burgerslachtoffers

Geplaatst op:
23-07-2008
Dit artikel is een beginnetje over landen & volken. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken