Senoeseret III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Senoeseret III
Senwoseret III, Sesostris III,
Hoofd van kalkstenen beeld van Senoeseret III
(voor 1862 v. Chr.), Louvre
Farao van verenigd Egypte
Periode ca. 1872 - 1853 v.Chr.
Voorganger Senoeseret II
Opvolger Amenemhat III
Vader Senoeseret II
Moeder Oeret
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
R8L1w
Nebtynaam
G16
R8msw&t
Gouden Horusnaam
G8
L1
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
raN28D28
D28 D28
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
wsrsr
X1
z
n
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Senoeseret III Chakaoere was een farao van de 12e dynastie. Senoeseret betekent: "Man van godin Oeseret", zijn tweede naam betekent: "De ka's van Re zijn tevoorschijn gekomen".

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Senoeseret was een sterke vorst met absolute macht. Onder hem werd het bestuur verder uitgebouwd en verloren de nomarchen veel van hun macht. Cultureel was het ook een bloeiende tijd: er zijn talrijke beelden van de vorst die naast een strenge houding ook een groot realisme kennen: de koning werd vaak oud en vermoeid weergegeven. Er bestond in de kunst een sterke invloed van hogeraf maar anderzijds zien we in de regering van Senoeseret III een duidelijk pessimistische literatuur.

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden verschillende expedities naar het zuiden ondernomen, waarbij de grens verder dan de tweede cataract werd gelegd (waarschijnlijk tot Kerma).

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

  • De piramide van Senoeseret III te Dasjoer: Het piramidecomplex werd gebouwd ten noordoosten van de Rode Piramide van Dashur en overtrof die van de vroege 12de dynastie in grootte en onderliggende religieuze opvattingen. Er is gespeculeerd dat Senoeseret er niet noodzakelijkerwijs begraven ligt maar wel in zijn verfijnde complex in Abydos. Het piramidecomplex omvatte een kleine dodentempel en zeven kleinere piramides voor zijn koninginnen. Er is ook een ondergrondse galerij met graftombes voor koninklijke vrouwen. Hier werden de schatten van Sithathor en koningin Mereret gevonden. Er was ook een zuidelijke tempel, maar die is inmiddels vernietigd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Senoeseret III van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.