Sepp Blatter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sepp Blatter
Sepp Blatter in 2009.
Sepp Blatter in 2009.
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Blatter
Geboren Visp, Zwitserland, 10 maart 1936
Nationaliteit Zwitserland
Beroep Voetbalbestuurder
Carrière
1975–1981 Technisch directeur van de FIFA
1981–1998 Algemeen secretaris van de FIFA
1998– Voorzitter van FIFA
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Joseph (Sepp) Blatter (Visp (Wallis), 10 maart 1936) is een Zwitserse sportbestuurder. Sinds 8 juni 1998 is hij de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Loopbaan[bewerken]

Blatter was van 1948 tot 1971 actief als voetballer en speelde in de hoogste klasse van het Zwitserse amateurvoetbal. In zijn lange carrière als bestuurder begon hij als hoofd PR-zaken voor het bureau voor toerisme in zijn geboortestreek Wallis. Daarna werd hij secretaris-generaal van de Zwitserse ijshockeybond. Later, als voorzitter van het Zwitsers Olympisch Comité had hij een aandeel in de keuzes betreffende Olympische Spelen van 1972 en 1976. Vanaf 1975 tot 1981 werkte hij als technisch directeur voor de FIFA en van 1981 tot 1998 als secretaris generaal van diezelfde FIFA.

Sinds 8 juni 1998 is hij voorzitter van de FIFA, nadat hij UEFA-voorzitter Lennart Johansson in een rechtstreekse verkiezing versloeg. De verkiezing liep niet zonder problemen, aangezien er verhalen de ronde deden over fraude en omkoperij. Er was onder andere een directe beschuldiging tegen Farra Ado, een lid van de Somalische voetbalbond, die $100.000 zou hebben ontvangen door op Blatter te stemmen. Ondanks deze beschuldigingen en geruchten bleef Blatter aan als voorzitter. In 2002 en 2011 werd hij herkozen.

Veranderingen in de voetballerij[bewerken]

Onder Blatter is er een aantal veranderingen in de voetbalwereld tot stand gekomen.

  • Zijn persoonlijke wens om een WK eindronde te organiseren op Afrikaans grondgebied kreeg gestalte met de verkiezingen voor het Wereldkampioenschap voetbal 2010, dat in Zuid-Afrika werd gehouden. Zuid-Afrika miste de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal 2006 nipt van Duitsland. Blatter moedigde in de periode voorafgaand aan beide verkiezingen Afrikaanse landen aan zich vooral in te schrijven als mogelijk organiserend land.
  • De "silver goal", die de "golden goal" verving was een idee van Blatter. Veel volgers protesteerden tegen deze nieuwe regel omdat de regel het voetbal minder aantrekkelijk zou maken. De regel werd in gebruik genomen tijdens het EK voetbal 2004. Daarna werd het verweer tegen de regel groter en werd zowel de silver goal als de golden goal afgeschaft, zodat de gewone verlenging van 2 x 15 minuten met eventueel daarop volgende strafschoppen in ere hersteld werd.
  • Blatter zorgde ervoor dat de winnaar van het WK voetbal zich niet langer automatisch kwalificeert voor het daaropvolgende WK. Winnaar van het Wereldkampioenschap voetbal 2002, Brazilië was derhalve het eerste land in de geschiedenis van het voetbal dat wereldkampioen werd, maar zich toch diende te kwalificeren voor het daaropvolgende WK.

Kritiek[bewerken]

Blatter kreeg eind oktober 2013 veel kritiek over zich heen toen hij liet merken absoluut niet gecharmeerd te zijn van Real Madrid vedette Cristiano Ronaldo, maar wel van diens sportieve rivaal Lionel Messi. Blatter zette Ronaldo neer als 'commandant' en maakte ook een grap over het budget dat Ronaldo zou besteden aan kappersbezoekjes.[1] Ronaldo reageerde op deze uitspraak door in de wedstrijd tegen FC Sevilla te salueren na een van zijn doelpunten.[2] Blatter bood later zijn excuses aan, maar gaf nogmaals aan dat 'Lionel Messi' zijn lieveling is.

Blatter raakte in meerdere landen in opspraak toen hij tijdens de loting voor het wereldkampioenschap voetbal 2014 de ingelaste minuut stilte voor de overleden Nelson Mandela al na 11 seconden verbrak. De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal noemde de actie 'een beetje beschamend'.[3] KNVB-voorzitter Michael van Praag noemde het optreden van Blatter zelfs "behoorlijk ongepast" en sprak de hoop uit dat Blatter in 2015 niet opnieuw herkozen zou worden.[4]

In 2014 zei Blatter dat hij zich opnieuw verkiesbaar zou stellen voor de positie van FIFA-voorzitter. Op 15 mei 2014 zei hij dat de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal 2022 aan Qatar een fout was, gezien de extreme weeromstandigheden.[5]

Onschendbaarheid[bewerken]

Blatter genoot bijna zijn gehele carrière als sportbestuurder van een zelf gecreëerde positie van onschendbaarheid. Het Zwitserse parlement bepaalde in december 2014 dat hij vanaf de twaalfde van die maand voortaan zou worden aangemerkt als Politically Exposed Person (PEP), een status voor mensen met maatschappelijke functies die hen gevoelig maakt voor omkoping. Deze maatregel maakte de financiële gegevens van Blatter inzichtelijk voor Zwitserse autoriteiten.[6]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties