Shapeways

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
3D selfie gemaakt op de Fantasitron (Madurodam) en in schaal 1:25 (Madurodam-schaal) geprint door Shapeways

Shapeways is een Nederlands internetbedrijf voor 3D-printservice en een online community. De handelsnaam is Shapeways B.V. | Seproned[1] Het bedrijf is gevestigd in Eindhoven. Shapeways' missie is het voor iedereen mogelijk maken om producten te ontwerpen, te maken en te verkopen. Deze producten worden gemaakt met 3D-printers[2]. Via de website van Shapeways is het mogelijk om eigen modellen te laten printen, om bestaande modellen aan te passen via het zogenoemde Co-Creator Platform en om bestaande modellen direct te kopen via de Shapeways Shops. Het is voor ontwerpers ook mogelijk zelf een Shop[3] te openen en hiermee direct producten te verkopen aan de bezoekers van Shapeways.

Materialen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk producten te laten maken in verschillende plastics, zoals nylon en ABS, roestvrij staal, glas, zilver en zelfs keramiek.

Materiaal Techniek Machine
Nylon Laser Sintering EOS P100/P760
Alumide Laser Sintering EOS P100
ABS Fused Deposition Modeling Stratasys Dimension
Kleur 3D printing Z-Corp 650
Ultra detail Poly-Jet 3D systems
High detail Poly-Jet Objet Connex
Roestvast staal 3D printing / sintering R2 Ex-one

Bedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Shapeways werkten in 2014 133 mensen. Het heeft bedrijfsruimten in New York en Eindhoven. Shapeways heeft als aandeelhouders Philips, Union Square Ventures, Index Ventures, Lux Ventures en Andreessen Horowitz.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Shapeways is een spin-off van Philips en werd opgericht door Peter Weijmarshausen, Robert Schouwenburg en Marleen Vogelaar in 2007. Het idee kwam voort uit de ontwerpafdeling van Philips (Philips Design) en werd verder ontwikkeld binnen de Philips Lifestyle Incubator, die ondersteuning verleent aan beginnende bedrijfjes met vernieuwende ideeën.

In 2008 werd een dienst opgezet die klanten in staat stelt zelfontworpen driedimensionale producten via rapid prototyping te laten vervaardigen door via internet een CAD-bestand te versturen.[4]

Oorspronkelijk kon rapid prototyping alleen in ABS worden uitgevoerd en later ook in nylon, maar in 2009 werd bekendgemaakt dat men erin geslaagd was ook producten in roestvrij staal te vervaardigen met deze techniek. Inmiddels is het scala van mogelijke materialen waarin Shapeways in 3D kan printen verder uitgebreid met onder meer zilver en keramiek.

Tevens wordt consumenten de mogelijkheid geboden om ontwerpen aan te passen zonder kennis van 3D-software. Er zijn modellen die real-time kunnen worden aangepast door teksten of foto's te uploaden: de zogenoemde 'Creators'. Ook is het mogelijk deel te nemen aan het Co-Creatorplatform, waarbij consument en ontwerper samenwerken om het optimale resultaat te bereiken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]