Shaun Murphy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shaun Murphy
Shaun Murphy in 2008
Shaun Murphy in 2008
Bijnaam The Magician
Geboortedatum 10 augustus 1982
Land Vlag van Engeland Engeland
Hoogste ranking #3 (3 jaar)
Huidige ranking #7 (per 4 mei 2010)
Hoogste break 147 (1 keer)
Wereldkampioen 2005
Rankingtoernooien 3
Niet-rankingtoernooien 4

Shaun Murphy (Harlow, 10 augustus 1982) is een Engels professioneel snookerspeler. Zijn bijnaam is The Magician.

Murphy won in 2005 verrassend het World Snooker Championship. Voor het WK was hij 'slechts' 48ste op de wereldranglijst en hij nam dan ook deel als qualifier, wat inhield dat hij eerst twee voorrondes moest spelen. Murphy won deze twee wedstrijden en kwam terecht in het uiteindelijke toernooi. In de eerste ronde versloeg hij Chris Small. In de volgende rondes won hij van de voormalige wereldkampioenen John Higgins, Steve Davis en Peter Ebdon, waarna hij in de finale uitkwam tegen Matthew Stevens, die in 2000 al eens de finale speelde. Murphy won de spannende finale met 18 frames tegen 16. Op 4 februari 2007 bewees Murphy dat hij geen 'one-hit' wonder was door in de finale van de Malta Cup te winnen van Ryan Day. In 2008 herhaalde Murphy deze prestatie door opnieuw de Malta Cup te winnen, ditmaal tegen Ken Doherty. Tijdens het World Snooker Championship 2007 bereikte hij de halve finale waarin hij uiteindelijk werd verslagen door Mark Selby.

Murphy is pas de tweede qualifier die erin geslaagd is het WK te winnen, na Terry Griffiths in 1979. Na Stephen Hendry is hij ook de jongste speler die de trofee in ontvangst mocht nemen. Voor het wereldkampioenschap had Shaun Murphy nog nooit een rankingtoernooi gewonnen; hij had wel al een maximumbreak gemaakt in 2001.

Murphy valt op door zijn nagenoeg perfecte 'cue action', wat betekent dat hij de cueball zeer recht stoot. Hij kan ook uitstekend ballen op afstand potten.

Trivia[bewerken]

  • Murphy is een gelovig man en vertelde ooit de BBC te bidden voor elke partij.
  • Naast snooker speelt hij piano en golf.