Siembra (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Siembra (Spaans voor zaaien) is een muziekalbum uit 1978 van de Puertoricaans-Newyorkse trombonist Willie Colon en de Panamese zanger Ruben Blades. Het was het tweede samenwerkingsalbum tussen deze politiek bewuste salsamuzikanten en verkocht wereldwijd drie miljoen exemplaren; het grootste succes op het Fania-label. Siembra geldt tegenwoordig als klassieker die ook wel de Sgt. Pepper/White Album van de salsa wordt genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Siembra verscheen in het najaar van 1978 en bevatte zeven nummers. Het album opent misleidend met het disco-intro van Plastico dat pas na 45 seconden overgaat in een salsabeat; de tekst is een aanklacht tegen de wegwerpmaatschappij waarin de jonge generatie leeft. Gabriel Rios samplede het op zijn doorbraakhit Broad Daylight. Pedro Navaja, losjes gebaseerd op Mack the Knife, is het zeven minuten lange relaas van een gangster die een prostituee verkracht en daarvoor gestraft wordt; radiostations kortten het in tot grote woede van luisteraars die het hele verhaal wilden horen. Tot slot zingt Blades in het titelnummer dat men eerst moet zaaien om te kunnen oogsten.

Na Siembra zouden Colon en Blades in 1981, 1982 en 1995 nog drie samenwerkingsalbums uitbrengen. Op 3 mei 2003 vierden ze het 25-jarig jubileum van Siembra met een drie uur durend concert.

In 2008 verscheen een luxe heruitgave met bonustracks waaronder alternatieve versies van Pedro Navaja en Dime, en een nummer dat destijds op de plank was blijven liggen.