Sigrid ten Napel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sigrid ten Napel
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 19 februari 1993
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sigrid ten Napel (Lekkerkerk, 19 februari 1993) is een Nederlands actrice. Vanaf haar zesde levensjaar volgde ze toneellessen bij het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Na een succesvol eindexamen aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam begon ze in 2011 aan haar acteeropleiding aan de Toneelacademie Maastricht.

Biografie[bewerken]

Ten Napel maakte haar debuut met haar rol in Atlantis, kort hierna speelde ze in de One Night Stand Maite was hier van Boudewijn Koole. Zij was onder andere succesvol in de serie Penoza (KRO), waarin Ten Napel de rol van Nathalie van Walraven vertolkt, de dochter van Carmen (Monic Hendrickx). In het vierluik Rembrandt en ik speelt Ten Napel in de laatste aflevering de ik-figuur Cornelia, Rembrandts bastaarddochter. In de succesvolle televisieserie Overspel (VARA), speelt zij de rebelse Marit, de kleindochter van vastgoedondernemer Huub Couwenberg (Kees Prins). Overspel won op het Nederlands Film Festival 2012 het Gouden Kalf in de categorie televisiedrama. In de One Night Stand VAST van regisseur Rolf van Eijk, met Tygo Gernandt en Coosje Smid, speelt ze de tiener Isabel die in een gesloten inrichting verblijft. Deze film heeft op het Nederlands Film Festival 2011 het Gouden Kalf gewonnen in de categorie televisiedrama. In de dramaserie Lijn 32, (KRO/NCRV), die begint met tien ogenschijnlijk willekeurige passagiers die op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus stappen, met noodlottige gevolgen, is Ten Napel te zien in de rol van Tamara. In de bioscoopfilm Alleen maar nette mensen (2012) met Géza Weisz, Jeroen Krabbé en Annet Malherbe, gebaseerd op het boek van Robert Vuijsje, speelt ze de rol van Naomi uit Oud-Zuid, het keurige vriendinnetje van de joodse David Samuels.

Geïnspireerd door het nummer Still Life van Di-Rect schreven fotograaf Mark Janssen en regisseur Mink Pinster een surrealistisch plot voor een stop-motionvideo, waarin het haar van een beeldschone jonge vrouw aan de haal gaat met haar zintuigen. Voor deze video heeft Ten Napel ruim 32 uur geposeerd en geacteerd tijdens een fotosessie, waarbij meer dan 3000 foto's werden geschoten voor dit project.

Voor haar rol in Overspel en Lijn 32 werd zij genomineerd voor de Gouden Notekraker 2012 in de categorie 'televisie'. Van het tijdschrift Elegance kreeg zij de 2012 Award voor Aanstormend Talent en tijdens het Nederlands Film Festival 2012 werd zij gepresenteerd als een van de jonge acteurs en actrices die gezien worden als belofte voor de toekomst.

Filmografie[bewerken]

Film[bewerken]

Televisie[bewerken]

Clip[bewerken]

Externe link[bewerken]