Silvan Shalom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Silvan Shalom

Silvan Shalom (ook wel: Silvan Sjalom) (Hebreeuws: סילבן שלום) (Gabès, 4 augustus 1958) is een Israëlisch politicus.

In het 2013 aangetreden kabinet-Netanyahu III is Shalom minister van Energie en Waterbronnen, Ontwikkeling van de Negev en Galilea alsook van Regionale Samenwerking.

Hiervoor was hij minister van Regionale Ontwikkeling en de Ontwikkeling van de Negev en Galilea alsmede vicepremier in het kabinet-Netanyahu II (2009-2013), minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Sharon II (2003-2006), minister van Financiën in het kabinet Sharon-I (2001-2003) en minister van Wetenschap en Technologie in het kabinet-Netanyahu I (1998-1999).

In 1959 emigreerde Shalom naar Israël. Op achttienjarige leeftijd trad hij toe het Israëlische leger. Hij bracht het uiteindelijk tot sergeant. Na zijn diensttijd werkte Shalom eerst als journalist, voordat hij in 1992 namens de Likoed in de Knesset werd verkozen.

Shalom is een prominent Sefardisch politicus in de Likoed-partij. Toen de Arbeidspartij in 2002 de regering verliet, werd Shalom tot verrassing als opvolger van Benjamin Netanyahu de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Shalom stelde zich in 2005 beschikbaar voor het leiderschap van de Likoed-partij. Hij werd tweede, na Netanyahu. Shalom stond ook tweede op de verkiezingslijst bij de verkiezingen van 2006.

Silvan Shalom is getrouwd met Judy Shalom Nir-Mozes, een bekende presentatrice op de Israëlische televisie. Het stel heeft vijf kinderen en woont in Ramat Gan.

Externe link[bewerken]