Simac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Simac
Oprichting 1971
Oprichter(s) M.J. (Mac) van Schagen
Sleutelfiguren Eric van Schagen (CEO)
Hoofdkantoor Veldhoven
Werknemers 1100 (2017)[1]
Producten ICT oplossingen
Omzet/jaar Gestegen € 223 miljoen (2017)[1]
Winst/jaar Gestegen € 10,3 miljoen (2017)[1]
Website www.simac.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Simac is een bedrijf dat is gevestigd te Veldhoven en dat werkzaam is op het gebied van informatietechnologie en industriële elektronica.

Het bedrijf is gestart in 1971 door een voormalig medewerker van Philips, genaamd M.J. (Mac) van Schagen. Naar verluidt vanuit zijn slaapkamer startte hij een agentschap voor Singer Instrumentation. Hiermee werd de naam Simac gevormd: een samentrekking van Singer en Mac, de voornaam van de heer Van Schagen. Later is daar Electronics aan toegevoegd.

Al snel werd naar een grotere ruimte uitgezien, en men kocht een leegstaande basisschool te Steensel die werd opgeknapt met tweedehands meubilair. Het bedrijf groeide en ging meerdere bedrijven vertegenwoordigen. Deze verkoopmaatschappij voor industriële elektronica ging zich ook richten op technische dienstverlening en onderhoud.

In 1976 werd een nieuw kantoorgebouw te Veldhoven in gebruik genomen. Ondertussen werd analoge meettechniek door digitale meettechniek vervangen en ontwikkelde de informatietechnologie zich als een nieuwe markt.

In 1986 werd het bedrijf naar de beurs gebracht, en ook werd verhuisd naar een grotere ruimte in Veldhoven. Nadat een aantal overnames waren gedaan ging Simac ook complexe computernetwerken aanleggen.

In 1989 trad Eric van Schagen, de zoon van Mac, toe tot de Raad van Bestuur, en in 1991 trad Mac van Schagen terug. Het bedrijf had inmiddels meer dan 700 werknemers en was werkzaam in de Benelux-landen, Tsjechië, en Slowakije.

Na een periode van stagnatie trad weer een groei in. In 2007 was het aantal personeelsleden gestegen tot 857.

Tegenwoordig is het bedrijf Simac Techniek NV als moedermaatschappij beursgenoteerd. De "oude" naam Simac Electronics wordt gedragen door een van de dochtermaatschappijen die nog steeds als technische handelsonderneming succesvol is.

In 2013 behaalde Simac een omzet van € 178 miljoen en een nettowinst van € 3,3 miljoen.[2] Gedurende het jaar telde het bedrijf gemiddeld 958 medewerkers. Op basis van de aandelenkoers per ultimo 2013 was de marktwaarde € 44 miljoen.

Simal Beheer, het investeringsvehikel van de familie Van Schagen, liet in september 2013 weten het bedrijf in te willen lijven voor 3 euro per aandeel.[3] Op dat moment had Simal al ruim 80% van de aandelen in handen.[3] Het aandeel Simac Techniek werd op 10 maart 2014 van de beurs in Amsterdam gehaald.[3] Simac Beheer heeft verder belangen in diverse technologiebedrijven in Nederland, waaronder XYZTEC, Simple-Simon, Sensite Solutions, Chess en 2getthere.[4]