Simon de Waal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Simon de Waal
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 1961, Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre detectiveromans
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Simon de Waal (Amsterdam, 1961) is een Nederlands auteur en scenarist voor televisie en film en werkt parttime als rechercheur bij de Amsterdamse politie.

Biografie[bewerken]

Na zijn opleiding aan het Spinozalyceum ging hij in 1979 werken voor de politie in zijn geboortestad Amsterdam als politieagent. In 1986 is hij opgeklommen naar rechercheur in de binnenstad. Als rechercheur waren de zware misdrijven zijn specialiteit. Nadat hij in 1991 was gevraagd als adviseur bij een speelfilm te werken, kreeg hij interesse voor het scenarioschrijven. Hij put hierbij grotendeels ook uit zijn eigen ervaringen en observaties als politieagent. Zo heeft hij scenario's geschreven voor televisieseries als Baantjer, Unit 13, Grijpstra & De Gier, Spangen en Russen.

Voor zijn scenario van de film 'Lek' kreeg hij in 2000 (met Jean van de Velde) een Gouden Kalf voor het Beste Scenario.

In 2001 richt hij zijn eigen film- en tvproductie maatschappij op; Screenpartners. Zijn doorbraak in Engeland volgt als hij contact krijgt met de bekende Engelse crime-schrijfster Lynda La Plante, met wie hij een aflevering schrijft voor de serie 'The Commander'.

In 2005 produceert hij samen met Shooting Star Filmcompany de televisieserie 'Boks' voor televisiezender Talpa.

Hij schreef het scenario voor de speelfilm 'Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi' welke in november 2007 in de bioscopen verscheen.

In 2005 verschijnt zijn eerste boek, de thriller 'Cop vs. Killer'. Het boek wordt lovend ontvangen en wordt genomineerd voor beste thriller in Nederland (Gouden Strop) en België (De Diamanten Kogel). In 2007 is de opvolger van Cop vs Killer verschenen, genaamd 'Pentito'. Pentito is gebaseerd op ware gebeurtenissen, omtrent een Italiaans lid van de maffia, die in Nederland verklaringen aflegt. Het boek kreeg na het verschijnen lovende recensies en werd net als zijn vorige boek genomineerd voor de Gouden Strop, als beste thriller van 2008.

In september 2008 wint de Waal de belangrijkste literatuurprijs voor misdaadverhalen in België, de Diamanten Kogel, met zijn boek Pentito.

Baantjer en de Waal[bewerken]

 • Tijdens een tv-interview met Theodor Holman op de zender 'Het Gesprek', maken Simon de Waal en Appie Baantjer bekend samen een boek te willen schrijven.
 • In mei 2009 verschijnt Een Rus in de Jordaan, het boek dat De Waal samen met Baantjer heeft geschreven onder de schrijversnaam 'Baantjer en de Waal'. Het boek wordt goed ontvangen met lovende recensies en vindt een plaats hoog in de spannings top tien. Uiteindelijk komt het boek op nummer 68 van de 100 best verkochte boeken van 2009.
 • In april 2010 verschijnt het tweede boek van Baantjer en de Waal, getiteld Een lijk in de kast.
 • Oktober 2010 verschijnt boek 3, twee maanden na het overlijden van Appie Baantjer. Het boek het Een dief in de nacht, en verovert meteen een plaats in de bestseller top 60. Het boek, het laatste waar Baantjer zelf actief aan heeft meegeschreven, wordt met goede recensies ontvangen. Simon de Waal maakt bekend dat hij zelf met de serie, die hij met Baantjer begon, door zal gaan. De reeks gaat verder onder de naam: "De Waal en Baantjer".
 • In april 2011 is het vierde boek verschenen, inmiddels onder de schrijversnaam "De Waal en Baantjer". Het boek heeft de titel Een schot in de roos en is nog gebaseerd op een verhaal dat De Waal en Baantjer samen hebben bedacht.
 • Oktober 2011 verscheen Een rat in de val, het vijfde deel van de De Waal & Baantjer serie. Net als de vorige delen, kwam dit boek hoog binnen in de Beststeller top 60.
 • April 2012 verscheen Een mes in de rug, het zesde deel van de De Waal & Baantjer serie, dat ook weer hoog in de Bestseller tot 60 binnenkwam en er zo'n 8 weken in bleef staan.
 • Oktober 2012 verscheen alweer het zevende deel van De Waal & Baantjer, Een licht in de duisternis. Het verscheen in week 44 direct op nummer 26 en Een licht in de duisternis stond tevens op #2 in de Blz. Top 10 Spanning en op #3 in de Libris Top 10 Spanning.
 • In april 2013 verscheen Een wolf in schaapskleren, deel 8 van de serie De Waal & Baantjer. Het boek heeft een aantal weken in de bestseller top 10 gestaan, kreeg 3 sterren in de VN thrillergids en een recensie op crimezone.nl.
 • September 2013 verscheen deel 9 van De Waal & Baantjer serie, Een tip van de sluier.
 • In maart 2014 verscheen deel 10, de jubileumeditie van De Waal & Baantjer, Een tien met een griffel.

In september 2011 startte de opnamen van de telefilm Cop vs Killer, naar het eerste boek dat De Waal in 2005 uitbracht. De film zou oorspronkelijk geregisseerd worden door Hans Pos, maar toen die na vier draaidagen ziek werd, heeft de producent aan De Waal gevraagd of hij de regie op zich wilde nemen. Dat heeft hij gedaan, en de opnamen waren medio oktober 2011 gereed. Deze telefilm is 2012 uitgezonden bij de Avro. In oktober 2012 kreeg Jeroen Willems een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in Cop vs Killer.

Ondertussen schrijft De Waal aan De Vijf Families, een thriller die als opvolger van Pentito genoemd wordt.

Auteur[bewerken]

Scenarist[bewerken]

Regie[bewerken]

Prijzen[bewerken]

 • 2000 - Gouden Kalf Beste scenario - Lek
 • 2005 - nominatie Gouden Strop beste thriller - Cop vs Killer
 • 2005 - nominatie De Diamanten Kogel - Cop vs Killer
 • 2008 - winnaar Gouden Strop beste thriller - Pentito

Externe link[bewerken]