Sinaasappelsap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sinaasappels en sinaasappelsap.

Sinaasappelsap is een vruchtensap verkregen door het binnenste van een sinaasappel uit te persen. Sinaasappelsap is in de winkel te koop met en zonder vruchtvlees. Vers sinaasappelsap heeft over het algemeen een fruitig-zure smaak. Soms kan het ook een erg zoete smaak hebben, als er suiker aan toegevoegd wordt, en het is ook afhankelijk van hoe rijp de sinaasappel is. Het bevat veel Vitamine C (ascorbinezuur). Men kan sinaasappelsap ook zelf maken door met een citruspers sinaasappels uit te persen. Zo krijg je vers geperst sap.

De grootste exporteur van sinaasappelsap is Brazilië, gevolgd door de Verenigde Staten (voornamelijk Florida) en Spanje. Voor transport wordt meestal een deel van het water uit het sap verdampt zodat een concentraat ontstaat, op de plek van bestemming wordt het concentraat dan weer verdund tot de originele samenstelling.

Het Franse leenwoord jus d'orange of kortweg jus is een term die in Nederland veel wordt gebruikt, terwijl in Vlaanderen vooral sinaasappelsap of het algemenere fruitsap wordt gebruikt.

Sinaasappelsap kan gedronken worden met iedere maaltijd, maar het wordt vaak bij het ontbijt gedronken. Daarom treft men het vaak aan in het ontbijtbuffet van hotels.

Er zijn erg veel producenten van sinaasappelsap zoals Appelsientje, Looza, Minute Maid, Granini, Goldhorn en Tropicana. In de lente geoogste sinaasappels zijn het meest geschikt voor productie van sinaasappelsap, maar door de recente technologieën kunnen er het hele jaar deze soort sinaasappels geoogst worden.

Sinaasappelsap wordt ook vaak in cocktails gebruikt.