Sinclair QL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sinclair QL

De Sinclair QL personal computer (codenaam "zx-83") van Sinclair Research uit Engeland werd in 1984 op de markt gebracht. Het was de poging van Sinclair om, voortbordurend op de ZX Spectrum de zakelijke markt te bedienen.

Het systeem was voor die tijd een betrekkelijk revolutionair ontwerp op basis van de Motorola 68000 microprocessor, met een kloksnelheid van 7,5 MHz. Het was het eerste systeem dat met deze nieuwe processor op de markt kwam (een paar dagen voor de Apple Macintosh, al was het beperkt in de mogelijkheden doordat de 68008 versie met de 8-bits systeembus werd toegepast. Dat beperkte onder meer de prestaties, maar ook de mogelijkheid om het direct adresseerbare geheugen te vergroten.

Het besturingssysteem van de QL (wat staat voor Quantum Leap) was QDOS, een multitaskingbesturingssysteem dat door Sinclair research zelf was ontwikkeld. Na opstarten werd automatisch de Sinclair Superbasic interpreter gestart.

De QL werd geleverd met 128 KB RAM geheugen. Als monitor kon een televisie of een echt CRT beeldscherm worden gebruikt. Voor opslag was de computer voorzien van 2 ingebouwde Sinclair Microdrives, kleine cartridges met een eindeloze smalle tape (van 5 meter lengte) die tot 100 KB aan gegevens kon bevatten.

De computer werd geleverd met een geïntegreerd office pakket dat werd geleverd door Psion.

De Quantum Leap werd geen groot commercieel succes. De onbetrouwbaarheid van het QDOS-besturingssysteem noopte tot installatie van een fiks aantal patches en het gebruik van een betrekkelijk oncomfortabel toetsenbord en de onbetrouwbare microdrives voorkwamen dat het systeem in zakelijke omgevingen werd toegepast. Ook de opkomst van de IBM PC maakte dat de professionele markt het systeem negeerde. Omdat er bijna geen spelletjes voor de QL werden ontwikkeld, was het ook voor thuisgebruik geen populair systeem.

Trivia[bewerken]