Singaraja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door G.Lanting (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2009 om 20:36. (→‎Partnersteden)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Singaraja
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Singaraja (Indonesië)
Singaraja
Situering
Eiland Bali
Provincie Bali
Tijdzone [[UTCUTC+8|UTC+8]]
Coördinaten 8° 7′ ZB, 115° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 27,98 km²
Inwoners
(2000)
111.969
Foto's
Gezicht op een aantal gebouwen nabij de kruising van de Ahmad Yani-straat en de Diponegoro-straat
Gezicht op een aantal gebouwen nabij de kruising van de Ahmad Yani-straat en de Diponegoro-straat
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Singaraja (Indonesisch voor "Leeuwenkoning"), oude spelling Singaradja, is een stad en de zetel van het regentschap en vroegere koninkrijk Buleleng op het Indonesische eiland Bali. De stad bevindt zich op de noordkust, net ten oosten van de badplaats Pantai Lovina. De stad heeft een bevolking van 111.969 (2000), waarmee het de tweede stad vormt van het eiland na Denpasar.

Geschiedenis

Vanaf de tiende eeuw was de haven van Singaraja een populair handelscentrum. Handelaren uit heel Azië kwamen hier naartoe om goederen als wapens en opium in te wisselen voor vers water, voedsel, vee en slaven. Singaraja hoorde bij het koninkrijk Buleleng in het noorden van Bali.

Met name Arabische handelaren vestigden zich hier vanaf de 15e eeuw en brachten de islam naar Bali. Vandaag de dag is de invloed hiervan nog zichtbaar in moskeën, een percentage Balinezen dat islamiet is en een kleine arabische gemeenschap.

In 1604 werd in het centrum van het koninkrijk een prachtig paleis opgericht en genoemd Singaradja. Deze naam verwijst naar de bijnaam van de inwoner van het paleis, de koning die gelijk was aan de moed van een leeuw. Deze heette Ki Gusti Ngurah Panji Sakti. Onder zijn heerschappij werden gebieden in Bali en Oost-Java veroverd en kreeg het een belangrijke machtspositie in de regio.

In 1815 barst de vulkaan Tambora op Sumbawa uit. De aangrenzende haven Buleleng alsmede de stad Singaradja worden verwoest door hete as en de vloedgolven.

De generaties na Panji Sakti waren een stuk minder bekwaam. En de koning van Karangasem wist dan ook de troon van Buleleng te veroveren. De inwoners van Singaraja gaven de strijd niet op en in 1823 lukt het ze om Karangasem te verdrijven. In 1846 en 1848 landde hier Nederlandse expeditietroepen die Singaradja kortstondig bezetten om de plundering van gestande schepen (strandrechten noemde de Balinezen het) te beëindigen. Helaas, bleek de herwonnen onafhankelijkheid van korte duur, in 1855 wordt dan hier de eerste Nederlandse resident aangesteld; pas in 1913 krijgen de Nederlanders het overigens voor het zeggen op heel Bali. De afstammelingen van de regent van Singaraja werden als bureaucratische ambtenaren benoemd om de rust te houden in de Nederlandse tijd. In 1945 werd Anak Agung Panji Tisna radja van Buleleng/Singaraja. Hij was de eerste Balinese koning die zich bekeerde tot het christendom en toen hij in 1978 stierf, was hij ook de eerste Balinese koning die niet gecremeerd maar begraven werd.

Singaraja vormde tijdens de Nederlandse koloniale periode het bestuurlijk centrum van Bali en de Kleine Soenda-eilanden tot 1958. Ook was het de traditionele aankomsthaven voor veel bezoekers van het eiland. De stad bezit veel koloniale architectuur.

In 1924 begon de KPM een wekelijkse dienst met een stoomschip via deze havenstad naar het toenmalige Batavia nu Jakarta, Surabaya en Makassar, waardoor het toerisme mede op gang kwam.

Bezienswaardigheden

Monument aan de westelijke toegangsweg van de stad

In de stad bevindt zich het voormalige koningspaleis (Puri), waar nog altijd een van de vier vrouwen van de laatste radja woont. Deze radja, A.A. Panji Tisna genoemd, was ook een van de belangrijkste schrijvers van Bali. De grootste en belangrijkste tempel van Noord-Bali, de Pura Jagat Natha, staat in het centrum van Singaraja.

De bibliotheek Gedong Kirtya bevindt zich iets ten zuiden van het stadscentrum en vormt de enige bibliotheek ter wereld waar zich palmbladhandschriften (oude en heilige teksten in oud-Balinees op bladeren van de lontarpalm; Borassus flabellifer) bevinden. In de bibliotheek bevinden zich ook vele Nederlandstalige boeken over het toenmalige Indië.

Bij Kubutambahan bevindt zich de tempel Pura Meduwe Karang.

Demografie

1905 1930 1961 1980 1990 2000
8.700 12.300 33.300 63.800 59.200 111.969

Partnersteden

Zie de categorie Singaraja van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.