Sint-Alexanderorde (Bulgarije)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Commandeurskruis Sint-Alexanderorde

Op 3 maart 1878 herkreeg Bulgarije na bijna 500 jaar Turkse bezetting haar autonomie als zelfstandig prinsdom van het Ottomaanse Rijk. Staatshoofd werd prins Alexander van Battenberg. Deze stelde 19 augustus 1878 een ridderorde, de Sint-Alexanderorde (Bulgaars: Орден Свети Александра, Orden Sveti Alexandra). In 1946 werd de orde door de republiek afgeschaft maar Z.M. Koning Simeon II Koning der Bulgaren in ballingschap noemt zich ook nu nog de Grootmeester van deze orde.

Het kleinood is een wit geëmailleerd kruis met een medaillon waarop in oudcyrillisch schrift "Sint-Alexander" geschreven staat. Daaromheen staat "СЪ НАМИ БОГЪ" (Bulgaars: Svi Nami Bogoe, "God zij met ons") op een goudgerande witte ring. De kroon was tot 1908 een beugelkroon met acht opstaande diademen, later een hoekige kroon met lelies. Het lint is helder rood.

De ster is van zilver en heeft acht punten. In het midden is het medaillon van het kruis gelegd.

In de op 24 maart 1883 vastgestelde statuten is vastgelegd dat de orde uit vijf klassen en drie aan de orde verbonden medailles bestaat.

  • De vorst, grootmeester van de orde, droeg een keten
  • Grootkruisen droegen een kleinood met kroon aan een breed lint over de linkerschouder en een ster.
  • Grootofficieren droegen het kleinood met kroon aan een lint om de hals en een iets kleinere ster.
  • Commandeurs droegen het kleinood met kroon aan een lint om de hals.
  • Officieren droegen een kruis zonder kroon aan een lint met rozet op de linkerborst.
  • Officieren droegen een kruis zonder kroon aan een lint met rozet op de linkerborst. Waar bij de hogere rangen goud werd gebruikt is hier zilver toegepast.
  • Het zilveren kruis van de orde. Dit niet geëmailleerde kruis werd op 24 augustus 1888 door Vorst Ferdinand van Bulgarije voor officieren ingesteld en werd op de linkerborst gedragen.

Op diezelfde 24e augustus 1888 werd ook vastgelegd dat de orde in het vervolg niet alleen mèt en zonder zwaarden en met zwaarden aan de ring voor militaire verdienste in vredestijd kon worden toegekend; ook werden de drie eerste graden in het vervolg met briljanten verleend als een bijzonder blijk van waardering. De aan de orde verbonden medailles werden in goud, In zilver en in brons verleend, en het lint van de orde werd op de linkerborst gedragen.

Aan het lint van de Orde van Sint-Alexander werden ook een Orde van Verdienste en een Medaille van Verdienste gedragen.