Sint-Augustinuskerk (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schip Augustinuskerk, archief RCE

De Sint-Augustinuskerk was een kerkgebouw aan Augustijnenstraat in het centrum van Nijmegen. De kerk werd zwaar beschadigd bij het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944. In 1947 werden de overblijfselen gesloopt.

De augustijnen hadden op deze plaats sinds 1674 een kleine kerk. In 1833 werd deze kerk verbouwd. De gemeente kocht de kerk en pastorie in 1883.

In 1884 werd er een nieuw kerkgebouw opgetrokken. De eerste steen werd gelegd op 28 augustus, de gedenkdag van de heilige Augustinus van Hippo. Bouwpastoor was H. Evers. De Sint-Augustinuskerk werd in 1886 ingewijd door bisschop Adrianus Godschalk.

De kerk werd door Pierre Cuypers ontworpen in neogotische stijl. Cuypers moest rekening houden met een beperkt oppervlak en omringende huizen, maar ontwierp toch een ruim gebouw, met een lengte van 53,35 meter. Het koor was georiënteerd op het noordoosten. De kerk had een vieringtoren met een opengewerkte spits. De toren reikte met zijn 72,20 meter hoger dan de nabijgelegen Sint-Stevenstoren.

Zie de categorie Augustinuskerk (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.