Sint-Janscollege (Meldert)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Janscollege
Kasteel van Meldert, noordgevel.
Algemeen
Adres Waverse Steenweg 1, Meldert
Land Vlag van België België
Specifiek
Type Algemeen secundair onderwijs
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Sint-Janscollege te Meldert bij Hoegaarden (provincie Vlaams-Brabant) is een katholieke school voor algemeen secundair onderwijs.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Zuidgevel en (rechts) oostelijke zijgevel.

De katholieke congregatie Aalmoezeniers van de Arbeid (les Aumôniers du Travail), opgericht in 1894 te Seraing, startte met dit college (internaat of kostschool) in 1957. Het was een voortzetting van het "Latijns College" (Collège latin Notre-Dame d'Argenteuil), een tweetalige apostolische school voor secundair onderwijs te Ohain bij Brussel. Tot 1965 was de school van Meldert tweetalig. Meldert ligt vlak bij de taalgrens en Franstaligen volgden de lessen in klaslokalen in Sluizen, een buurgemeente 'over de grens'. De school biedt secundair onderwijs aan, voornamelijk studierichtingen in het algemeen secundair onderwijs.

Locatie voor tv.-programma's[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006-2007 dienden de gebouwen van het college als locatie voor het tv.-programma De jeugd van tegenwoordig, dat probeerde een beeld te geven van het internaatsleven en collegestudenten uit de jaren 50 (reality-programma met hedendaagse jongeren). De school is ook een decor van Het Huis Anubis en de Vijf van het Magische Zwaard. In 2012 werd het domein gebruikt voor de opnames van de fictiereeks Quiz Me Quick van Bart De Pauw.

Kasteeldomein[bewerken | brontekst bewerken]

Kapel, voormalige oranjerie.

Op het domein van 40 hectare (met park en bos) bevindt zich naast een 19de-eeuws neogotisch kasteel (met onder meer klaslokalen en een refter) ook een oranjerie, een kapel, een koetshuis, de vroegere paardenstallen en een nieuwbouw (met leslokalen, bibliotheek en studieruimte).

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Detailweergave oostelijke zijgevel.

Bekende oud-leraars[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie / referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Manu Adriaens, Vijftig jaar Sint-Janscollege Meldert 1957-2007, Meldert-Hoegaarden, 2008.
  • Roland Severijns en Luc Minten, De Herschepping van een Historisch Goed. Bouwen, verbouwen en restaureren op het kasteeldomein van Meldert, Meldert-Hoegaarden, 2020.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Website Sint-Janscollege

Zie de categorie Sint-Janscollege (Meldert) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.