Sint-Josephkerk (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Josephkerk (Amsterdam)
Sint-Josephkerk, 2011
Sint-Josephkerk, 2011
Plaats Amsterdam
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1948-1952
Monumentale status Rijksmonument
Architectuur
Architect(en) G.H.M. Holt
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Sint-Josephkerk, 2011
Sint-Josephkerk, 2011
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Josephkerk is een voormalige Rooms-katholieke parochiekerk aan de Erik de Roodestraat in Amsterdam Bos en Lommer. Het gebouw werd als kerk gebruikt van 1952 tot 1990. Vervolgens was het tot mei 2012 in gebruik als klimhal.

Ontstaan[bewerken]

De naoorlogse stadsuitbreidingen maakten de bouw van een nieuwe kerk noodzakelijk. Het Bisdom Haarlem en de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand (Chassékerk) namen hiertoe het initiatief.

Als architect werd G.H.M. Holt aangetrokken. Deze liet zich inspireren door de vroeg-christelijke kerkbouw in Italië alsmede door de betonnen kerkgebouwen die de Franse gebroeders Perret in de jaren 1920 hadden gebouwd. Zijn ontwerp stuitte op bezwaren van de Liturgische Commissie van het Bisdom maar kon na enige aanpassingen in 1948 toch doorgang vinden. De kerk werd in gebruik genomen in 1952.

Herbestemming[bewerken]

De ontkerkelijking en veranderende samenstelling van de buurt, maakten dat de aantallen kerkbezoekers van de Sint-Josephkerk fors terugliepen. De kerk werd aan de eredienst onttrokken. De Sint-Josephparochie bleef als rechtspersoon bestaan, maar het territorium ervan werd verdeeld onder de nabijgelegen parochies van de Sint-Augustinuskerk (Postjesweg), de Chassékerk en de Sint-Franciscuskerk (De Boom). Inmiddels zijn deze drie parochies opgegaan in de nieuwe parochie van de heilige Drie-eenheid.

In 1995 kocht Ballast Nedam de kerk voor de sloop. Maar dankzij een lobby van de buurtbewoners kreeg de kerk een nieuwe functie. Van 1996 tot mei 2012 werd de kerk gehuurd door ondernemer en klimfanaat Hans Zandvliet, die met zijn bedrijf Mountain Network de kerk omvormde tot een klimcentrum genaamd Tussen Hemel en Aarde. In 2012 verhuisde het klimcentrum naar elders.[1]

Van 2 december 2012 tot 31 mei 2013 werd de kerk gebruikt voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, nadat de leegstaande kerk in het weekend van 1 op 2 december was gekraakt. De eigenaar van de kerk, Fahrenheit Monumenten BV, deed geen aangifte tegen de bezetters van het pand. Hij gedoogde dat de illegalen de winter in de kerk verbleven.[2]

In 2009 werd bekend dat de gemeente de Vogelaarwijk Bos en Lommer opnieuw in wil richten. Samen met Ballast Nedam wordt bekeken of de Sint-Josephkerk daarbij een centrale rol kan krijgen.

Rijksmonument[bewerken]

De Sint-Josephkerk is erkend als rijksmonument[3] en is in de Top 100 Nederlandse monumenten 1940-1958 opgenomen.

Bronnen, noten en referenties

  1. Kerk is nu klimparadijs, Algemeen Dagblad, 4 november 2008.
  2. Asielzoekers mogen hele winter in kerk blijven, Algemeen Dagblad, 2 december 2012.
  3. Sint Jozefkerk Rijksmonument, Geheugen van West, 27 oktober 2007

Externe links