Sint-Walburgakerk (Brugge)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Sint-Walburgakerk is een barokke kerk aan het Sint-Maartensplein in Brugge. De parochiekerk is een voormalige jezuïetenkerk.

Op de plaats van de kerk stond vroeger een kapel die door de Heilige Walburga, onderweg van Wessex naar Thüringen, zou gesticht zijn in 745. In de periode 1619-1643 werd de huidige kerk gebouwd door jezuïetenbroeder Pieter Huyssens. Het jezuïetenklooster werd in 1773 opgeheven en de kerk werd gesloten. Vlakbij stond de parochiekerk van de Sint-Walburgaparochie, op de hoek van de Riddersstraat en de Sint-Walburgastraat. Deze raakte echter bouwvallig en in 1777 kende men de voormalige jezuïetenkerk toe aan de parochie. De oude kerk werd afgebroken. De toren, naar model van de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen, is echter nooit afgemaakt wegens geldgebrek.

De kerk wordt ook gebruikt als concertzaal, onder meer voor het Festival van Vlaanderen. Er worden vanaf 2012 geen wekelijkse erediensten meer in gehouden, maar als kerk voor uitvaarten en voor huwelijken is ze zeer in trek.

Literatuur[bewerken]

  • Jong Kristen Onthaal voor Toerisme, Sint-Walburga, een Brugse kerk vol geschiedenis, Brugge, 1982.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Sint-Walburgakerk, in: Import - Export, Open monumentendagen Brugge 2006, Brugge, 2006.
  • Brigitte BEERNAERT e.a. de Sint-Walburgakerk, in: Het beste van 25 jaar, Open monumentendagen 2013, Brugge, 2013

Zie ook[bewerken]