Sivas (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sivas
Stad in Turkije Vlag van Turkije
Sivas (stad)
Sivas (stad)
Situering
Regio Centraal-Anatolië
Provincie Sivas
District Sivas
Coördinaten 39° 45′ NB, 37° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 288.693
Hoogte 1285 m
Overig
Netnummer (+90) 346
Kenteken 58
Foto's
De locatie van het Sivascongres
De locatie van het Sivascongres
De Gök Medrese (Hemelmadrassa) in Sivas
De Gök Medrese (Hemelmadrassa) in Sivas
Een hamam in Sivas
Een hamam in Sivas
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Sivas (Grieks: Σεβάστεια, Sebasteia, Armeens: Սեբաստիա; Perzisch: Sebhasd), is een stad in Turkije en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Sivas.

Geschiedenis[bewerken]

Klassieke periode en de middeleeuwen[bewerken]

Het gebied werd voor het eerst bewoond tussen 7000 v.Chr. en 5000 v.Chr. Tussen 1600 v.Chr. en 884 v.Chr. woonden er Hettieten, van 800 v.Chr. tot 695 v.Chr. Frygiërs, van 700 v.Chr. tot 546 v.Chr. Lydiërs, van 550 v.Chr. tot 332 v.Chr. Perzen en vanaf 333 v.Chr. woonden er Macedoniërs. Van 17 tot 395 was het onderdeel van het Romeinse Rijk.

De stad wordt het eerst genoemd als Sebaste, afgeleid van het Griekse Σεβαστη; een vertaling van het Latijnse Augusta, genoemd naar de Romeinse keizer Augustus. Het was een oude stad van het koninkrijk Cilicië, die een rol speelde in de vroege geschiedenis van de christelijke Kerk. In de vierde eeuw woonden er de bisschop-heiligen Blasius en Peter van Sebaste, evenals Eustathius, een van de vroege vestigers van het monasticisme in Anatolië. Ook was het in de vierde eeuw de plaats van de Veertig Martelaren van Sebaste. Van 395 tot 1075 was Sivas onderdeel van het Byzantijnse Rijk.

Sebaste was de geboorteplaats van Mechitar van Sebaste, de stichter van de Mechitaristische Orde. Er werden verschillende patriarchen geboren in de stad, onder wie Atticus van Constantinopel in de vijfde eeuw en Michael van Echmiatsin in de zestiende eeuw. De stad was ooit de hoofdstad van de Orthodoxe Kerk. In 1059 verschenen er de eerste Turkse stammen. Van 1142 tot 1171 was Sivas de hoofdstad van de dynastie van Danışmend. In 1175 werd Sebaste door de Seltsjoeken veroverd en in 1197 werd er de beroemde Ulu Cami (Ulu Moskee) gebouwd. In 1232 werd ook het gebied rond Sebaste getroffen door de Mongoolse inval en in 1399 kwam Timoer Lenk naar het gebied.

Moderne tijd[bewerken]

Sivascongress[bewerken]

Van 4 tot 12 september 1919 werd hier het Sivascongres gehouden, waar onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk de basis werd gelegd voor de huidige Turkse republiek. In 1920 was Sivas het toneel van de Koçgiri-opstand.

Aanslag op het Madimakhotel[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Bloedbad van Sivas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op vrijdag 2 juli 1993 had in het Madimakhotel in Sivas een alevitische culturele conferentie plaats, die door voornamelijk linkse alevitische intellectuelen en artiesten bijgewoond werd. Na het vrijdaggebed kwam een menigte fundamentalistische soennitische inwoners naar het hotel en stak het in brand. Zij waren woedend over de aanwezigheid van de bekende Turkse schrijver Aziz Nesin, die een persoonlijke ontmoeting had gehad met Salman Rushdie, de schrijver van De Duivelsverzen. De hotelgasten konden vanwege de mensenmenigte het hotel niet ontvluchten. Hoewel de Turkse politie en brandweer op tijd van de brand hoorden, grepen ze pas na acht uur in. Het Hof voor de Staatsveiligheid in Ankara verklaarde later, dat "de menigte de brandweer bij het blussen hinderde". Bij de brand kwamen 37 personen om het leven, voornamelijk alevieten. Onder de slachtoffers bevond zich ook de Nederlandse culturele antropologie studente Carina Cuanna Thuijs. Aziz Nesin overleefde de brand wel, doordat hij niet werd herkend door de menigte. Inmiddels staat dit bloedbad bekend als het bloedbad van Sivas. De gebeurtenis speelde een belangrijke rol bij de vorming van het alevitisch politiek bewustzijn. Aanvankelijk werden voor de moorden 33 mensen ter dood veroordeeld, maar omdat Turkije de doodstraf afschafte werden uiteindelijk 31 mensen veroordeeld tot levenslang.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In Sivas bevinden zich twee grote Seltsjoekse Madrasen; de Gök Madrase ("blauwe") en de Çifte Minare Medresesi ("met de twee minaretten"). Verder bevindt zich er het Sivasmuseum. In de buurt van de stad ligt het thermische bad Balıklı Kaplıca.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]