Sjabloon:Auteursrechten4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Beste Auteursrechten4, hierbij even het volgende:

U hebt pas geleden een artikel aangemaakt waarvan de inhoud geheel of gedeeltelijk blijkt te zijn overgenomen uit een andere bron. Letterlijk overnemen van teksten uit een ander medium is echter alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende van de originele tekst. Bij het letterlijk overnemen van teksten loopt u namelijk een groot risico auteursrechten te schenden. Dit schenden van auteursrechten kan uzelf en ook Wikipedia in juridische problemen brengen. Ook teksten in een andere taal letterlijk vertalen naar het Nederlands valt hieronder. Zie ook Wikipedia:Auteursrechten.

Dit artikel is om deze reden voorgedragen voor directe verwijdering. Als u het artikel opnieuw wilt aanmaken, herschrijf het dan volledig in uw eigen woorden. Door het herschrijven van de tekst in uw eigen woorden vermijd u auteursrechtenschending en kunt u de tekst ook de juiste opzet geven. Teksten op Wikipedia horen altijd neutraal geschreven te zijn. Reclame-uitingen, recensies of teksten die één bepaalde mening vertolken zijn per definitie ongeschikt voor Wikipedia. Teksten uit andere bronnen zijn meestal niet voor een encyclopedie bedoeld en daarom niet bruikbaar. Een nieuw geschreven tekst voor Wikipedia past bijna altijd beter qua stijl en opbouw dan direct van een website overgenomen teksten. Een website heeft immers een ander doel dan het bieden van encyclopedische en neutrale informatie.

Indien u zelf de auteur of rechthebbende bent van de originele tekst, kunt u de tekst vrijgeven voor gebruik op Wikipedia. Dat kunt u doen door de "copyright disclaimer" onderaan uw eigen webpagina aan te vullen met "tekst is beschikbaar onder de CC-BY-SA-3.0 licentie," met een link naar de website van Creative Commons waar deze licentie beschikbaar is, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/. Een tweede mogelijkheid is de standaardmail voor vrijgave te sturen aan de vrijwilligers van ons Contactpunt. Meer informatie hierover vindt u op deze helppagina. Vermeld u dan in uw e-mail duidelijk om welk artikel en welke bron het gaat en gebruik een e-mailadres dat overeenkomt met het domein van de gebruikte bron.

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen op de Helpdesk.

Met vriendelijke groet,

Sjabloondocumentatie​

Het doel van dit sjabloon is om gebruikers vriendelijk ervan op de hoogte te stellen dat een door hen aangemaakt artikel is genomineerd voor directe verwijdering omdat er teksten in staan die rechtstreeks overgenomen zijn uit een andere bron. Het sjabloon legt hen uit dat het niet toegestaan is om zomaar teksten uit andere bronnen over te nemen.

Zie ook:

  • Sjabloon:Auteursrechten: voor het melden dat een artikel voorgedragen is voor verwijdering op de beoordelingslijst vanwege auteursrechtenschending.
  • Sjabloon:Auteursrechten2: voor het melden dat een artikel geheel is verwijderd vanwege auteursrechtenschending.
  • Sjabloon:Auteursrechten3: voor het melden dat een bijdrage aan een reeds bestaand artikel ongedaan is gemaakt vanwege auteursrechtenschending.

Gebruik

Dit sjabloon kan op drie manieren worden ingevoerd:

  • Enkel het vermelden van het bericht:
{{subst:Auteursrechten4}} 
  • Eveneens vermelden om welk artikel het gaat, op de puntjes in te vullen:
{{subst:Auteursrechten4|...}} 
  • Vermelden van zowel het artikel als de bron van de originele tekst (let op, websites met erg lange namen kunnen moeilijk worden geïnterpreteerd), beide achtereenvolgens op de puntjes in te vullen:
{{subst:Auteursrechten4|...|...}}