Skiffle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Skiffle is een muzieksoort die in de jaren twintig en dertig in de New Orleans, Verenigde Staten ontstond en afgeleid was van Amerikaanse dixieland, folk, blues en jazz. De traditionele skifflebands bedienen zich van huishoudelijke artikelen om op te spelen: het wasbord, een dienblad bespannen met snaren, kazoos, kammen, theekisten en papiertjes. Daarnaast zijn de akoestische gitaar en de banjo gebruikelijke begeleidingsinstrumenten, soms ook (als klezmer-invloed) een klarinet. Het is verwant aan jug-muziek.

In de jaren vijftig werd skiffle in Groot-Brittannië enorm populair toen de Schotse zanger Lonnie Donegan een wereldhit scoorde met Rock Island line. Ook volgende hits als Does your chewing gum lose it's flavour on the bedpost overnight? en My old man's a dustman werden in de Benelux hits. Soms noemt men skiffle ook wel de Britse country.

The Beatles begonnen in 1957 als skifflegroep The Quarrymen. In de mockumentary This is Spinal Tap uit 1984 begon Spinal Tap ook als skifflegroep.

In Nederland werd de Eindhovense Lighttown Skiffle Group de bekendste vertolker. In Dordrecht was de Mudfield Skiffle Group actief. Ze maakten vier singles in 1966 en 1967 op het Funckler label. Deze groep treedt nog steeds op in de oude bezetting en maakte twee cd's in 2004 en 2007. In 2011 kwam een dubbel-cd uit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de groep. De cd bevatte nieuw werk en de vier singles uit de jaren zestig.

In Drenthe is sinds een aantal jaren de skifflegroep The Old Times Skifflers actief..Vijf mannen met hun roots inde zestiger jaren. Zie ook de website www.theoldtimesskifflers.nl.

In België was Ferre Grignard, onder meer door zijn optredens in o.a. het Antwerpse jazzcafé 'De Muze' en het Parijse 'Olympia' de populairste skiffle-zanger van de jaren 60 en 70. Daar naast kende ook de folkloristische 'Pol Van Mossevelde Skiffle Group' in Vlaanderen enig succes.

Externe link[bewerken]