Slet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Slet is een scheldwoord waarmee een persoon, doorgaans een vrouw maar het kan overdrachtelijk ook om een man gaan, met een brede seksuele activiteit wordt aangeduid, die in de ogen van de gebruiker van het woord de grenzen van het seksueel aanvaardbare overschrijdt. Synoniemen zijn snol, del, sloerie, banga, of hoer, alhoewel dat laatste woord eerder naar professionele sekswerkers verwijst.

Slet heeft sinds de jaren 90 ook een alternatieve niet-pejoratieve betekenis gekregen, dat het een geuzennaam is geworden in die milieus, waarin een polyamoureuse of een niet-monogame leefstijl veel voorkomt en avontuurlijke seks op diverse wijze wordt beoefend, beschouwd als een plezierige ervaring. Dit type milieu werd onder meer door Catherine Millet en Michel Houellebecq beschreven. Markies de Sade, niet te verwarren met Leopold von Sacher-Masoch, de man die naast De Sade zijn naam gaf aan het sadomasochisme, wordt wel gezien als de voorloper van dit genre literatuur.

De oorspronkelijke betekenis van een slet was een dweil, men veronderstelt wel dat een slet als afgeleide hiervan "een vrouw is waarmee de vloer wordt aangedweild". Afgeleide woorden van slet zijn onder meer sletje, tentsletje[1] en slettebak. Binnen bepaalde populaire jeugdculturen worden woorden als breezerslet en snol ook met een minder negatieve connotatie gebruikt. De omschrijving heeft dan meer te maken met typerende kleding of gedrag.

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties